Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2021 door Redactie

Gert-Jan Segers reageert op eindverslag informateur: "ChristenUnie zal zich constructief opstellen"

Nog steeds wil het in Nederland niet echt vlotten met de kabinetsformatie. In haar eindverslag doet informateur Mariëtte Hamer meerdere suggesties om toch een coalitie te kunnen vormen. CU-leider Gert-Jan Segers stelt dit goede suggesties te vinden en meldt ook dat zijn partij zich de komende periode constructief op zal stellen. Toch is de ChristenUnie volgens hem nog niet aan zet om mee te onderhandelen. 

In zijn reactie stelt de partijleider onder meer dat het er de afgelopen drie maanden op lijkt dat Den Haag vooral met zichzelf bezig is: ”Het is goed dat er vandaag eindelijk een stap wordt gezet in een ingewikkeld proces. Tegelijkertijd maak ik me nog steeds zorgen over het politieke onvermogen om patstellingen te doorbreken en de handen ineen te slaan in het belang van Nederland.”

Segers: ”Ik ben positief over de suggestie van informateur Hamer om het demissionaire kabinet aan het werk te zetten met die onderwerpen die niet kunnen wachten op een formatie. Dat betekent dat het demissionaire kabinet ook aan de slag moet kunnen met de voorbereiding van een op onderdelen beleidsrijke begroting. Het lijkt mij goed als de Kamer zich hier in een debat over uitspreekt. Het kabinet, op zijn beurt, kan vervolgens werken aan breder draagvlak voor de plannen voor komend jaar.”

”De ChristenUnie is nog steeds niet aan zet om te praten over mogelijke coalitiedeelname.”

Ook reageert Segers op de opdracht van Hamer aan de leiders van de twee grootste fracties, VVD en D66, om schriftelijk een proeve van een Regeerakkoord te maken: ”Of het tot een doorbraak in de formatie zal leiden, weet ik niet, maar voor nu is het een inhoudelijke stap die wél gezet kan worden. In ieder geval gaan partijen nu inhoudelijk praten en schrijven en dat is winst.”

De partijleider van de ChristenUnie beseft echter dat zowel de VVD als D66 heel anders denken over veel onderwerpen dan zijn eigen partij: ”De ChristenUnie zal straks het resultaat van dit proces op inhoud beoordelen, zoals dat van alle partijen verwacht mag worden. Wij beoordelen een uiteindelijke proeve dan op dat wat voor de ChristenUnie van belang is: betere zorg voor elkaar, betere zorg voor de schepping en een andere, meer dienstbare overheid.”

”De ChristenUnie is nog steeds niet aan zet om te praten over mogelijke coalitiedeelname”, besluit Segers. ”We voelen ons tegelijkertijd ook zelf verantwoordelijk om op het politieke kruispunt waar we nu staan te doen wat goed is. We zullen ons de komende tijd zoals altijd, in welke rol dan ook, constructief opstellen.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi dat Seegers zich constructief wil opstellen, maar ik hoop toch dat ze consequent vasthouden aan het duidelijk ingenomen standpunt niet in een coalitie met de persoon Rutte te willen.
T
Seegers moet ver weg blijven van Sigrid Kaag.
F
Marijn Burkunk! en ik hoop dat ze als Christelijke partij dat juist WEL zullen doen.
Toon meer antwoorden (1)