Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Wordt het tijd voor een nieuwe christelijke partij met Pieter Omtzigt? - CIP Podcast

"Als Pieter Omtzigt een nieuwe christelijke partij begint zou dat fantastisch zijn", zei opiniemaker Cor Verkade onlangs. Is er ruimte voor een nieuwe christelijke partij onder zijn leiding? SGP-raadslid Tom de Nooijer (foto) besprak de laatste ontwikkelingen binnen het CDA in de CIP Podcast.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Omtzigt met een eventuele nieuwe partij veel stemmers op andere partijen naar zich toe weet te trekken. Zo geeft 18 procent van de ChristenUnie-stemmers aan dat ze zeker om Omtzigt zouden stemmen als hij nu een partij zou beginnen. Daarnaast geeft nog eens 27 procent aan dat hun stem waarschijnlijk naar hem zou gaan. Ook bij de SGP is men positief gestemd over Omtzigt. 15 procent van de stemmers geeft aan zeker op hem te stemmen, terwijl 20 procent waarschijnlijk zijn naam zal aankruisen op het stembiljet.

De Nooijer ziet onvoldoende ruimte voor een nieuwe christelijke partij. "Omtzigt is inhoudelijk nooit afgeweken van de CDA-lijn. Met de toeslagenaffaire en de bestuurscultuur die daarmee samenhangt, trok hij een bepaald thema naar zich toe. Maar in de Tweede Kamer heeft Omtzigt niet of nauwelijks afwijkend gestemd. We kunnen ons dus afvragen of een eventuele nieuwe partij er inhoudelijk anders komt uit te zien. De kans is groot dat met de komst van een nieuwe conservatieve partij de politieke versplintering nog verder toeneemt."

"Omtzigt zou wel kunnen scoren door één politiek thema helemaal naar zich toe te trekken", vervolgt De Nooijer. "Dat zie je bijvoorbeeld bij de BoerenBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Waar Omtzigt mee bezig is, is heel revolutionair. Hij komt als het ware op voor de 'kleine luiden'. Daarop zou hij kunnen scoren, maar niet op zijn nauwelijks van het CDA afwijkende standpunten."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 13:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie


CIP Podcast
- Zijn evangelisch-charismatische christenen vatbaar voor complotdenken? Martin Koornstra antwoordt
- Coronaregels om ongevaccineerden onder druk te zetten: goed idee? - CIP Podcast
- Gesprek over The Great Reset komt op gang: goed nieuws? - CIP Podcast
- Waren de reclamespotjes over abortus echt zo schokkend? - CIP Podcast
- Volgens Laurens van der Tang is The Great Reset niet onschuldig: "Laten we waakzaam zijn"
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Toch niet te hopen dat er nog een "Christelijke" partij bijkomt. De begrippen "Partij" en "Christelijk" zijn immers niet te combineren, gelet het wijze schriftwoord dat gelovigen zich niet met partijschappen in moeten laten. Christelijk op inhoud lijkt me prima, maar dan kun je beter een brede volksbeweging oprichten, dan een partij met het woord "Christelijk" in het vaandel en op inhoud schatplichting aan de mammon.
P
"...niet met partijschappen in moeten laten" - over uit het verband rukken gesproken!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)