Paus Franciscus - Vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2021 door Redactie

Vaticaan mag trans-mannen mogelijk niet meer weigeren voor priesterschap door nieuwe Italiaanse wetgeving

Volgens de nieuwe wetgeving in Italië wordt het strafbaar om haatdragende of discriminerende uitspraken te doen over iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit zou betekenen dat het Vaticaan bijvoorbeeld trans-mannen niet meer mag weigeren voor het priesterschap. Normaal houdt het Vaticaan zich buiten politieke zaken, maar nu dient de Rooms-Katholieke dwergstaat een officieel bezwaar in tegen de nieuwe anti-discriminatiewetgeving, meldt de Christian Post.

Christenen die geloven dat het huwelijk volgens de Bijbel een verbond is tussen één man en één vrouw en geloven dat je als man óf vrouw geboren kunnen berecht worden. Het uiten van deze overtuiging op haatdragende of discriminerende wijze richting een LHBTI'er wordt strafbaar gesteld in Italië. In een brief zet het Vaticaan hun bezwaar uiteen. Volgens het Vaticaan overtreedt Italië met de nieuwe wetgeving de afspraken over de scheiding tussen kerk en staat tussen de stadsstaat en het land. Met het aannemen van de wet zou het Vaticaan iemand die zich identificeert als man, maar geboren is als vrouw, bijvoorbeeld niet meer kunnen weigeren voor een positie als priester. Daarnaast zien zij een bedreiging voor de geloofsvrijheid van Rooms-Katholieke Italianen. Aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft aan dat het in de toekomst mogelijk strafbaar zal worden om je in Italië uit te spreken tegen homorechten.

Italië heeft een nieuwe anti-discriminatiewet opgesteld om LHBTI'ers te beschermen. LHBTI'ers die te maken krijgen met discriminatie en haatdragende opmerkingen kunnen een officiële aanklacht indienen tegen de persoon in kwestie. Zo wordt het strafbaar om iemand uit te schelden of uit te sluiten op grond van zijn geaardheid of genderidentificatie. Discriminatie van LHBTI'ers is in Italië een groot probleem volgens Politico. Jaarlijks worden ongeveer 20.000 meldingen gedaan van discriminatie en bedreigingen bij het Italiaanse Gay Center, een belangenbehartiger voor LHBTI'ers.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook ik verafschuw discriminatie van wie dan ook, maar mag ik als gelovige mij aan Gods heilzame Woord houden? En God weet het best wat goed voor ons is. Niet een seculiere wet, hoe goed ook bedoeld.
En zo glijden we steeds verder in de afgrond, menende goede dingen te doen, goede wetgeving te bedenken (in eigen ogen). En moeten we steeds meer Gods Woord gaan verdraaien om maar zoveel mogelijk wereldgelijkvormig te zijn. Ja hoor de LHBTI beweging moet en zal z'n goddeloze ideeën overal doen laten gelden. But God .......
K
Dat je bepaalde uitspraken niet meer zou mogen doen op grond van de bijbel, kan ik nergens uit opmaken. In het Nederlands Dagblad staat een vergelijkend artikel, waar dit ook niet wordt genoemd.

Ik vermoed dat het pijnpunt vooral is dat de RK aangeklaagd zou kunnen worden wegens het weigeren van het inzegenen van burgerlijke homoseksuele huwelijken.
Toon meer reacties (1)