Joël Voordewind, ambassadeur van de Vergeten Lijst - ZOA
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2021 door Patrick Goede

Waarom Zuid-Sudan een 'vergeten land' is volgens Joël Voordewind

Joël Voordewind vraagt namens ZOA aandacht voor Zuid-Sudan, een vergeten land volgens het oud-Kamerlid. "Het gaat om zes miljoen mensen die geraakt zijn door een tekort aan voedsel, soms door geweld. Maar ook door droogte en overstromingen." Bekijk hieronder het filmpje met een oproep van de oud-politicus. 

We zijn er voor onze naasten in nood die lijden in deze gebroken wereld. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen met jou kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen ook daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden.

Zuid­-Sudan bestaat deze zomer pas 10 jaar, maar geen dag van zijn jonge bestaan verliep vreedzaam. Ook voor de onafhankelijkheid in 2011 was dit gebied een strijdtoneel. Al kon men toen nog wijzen naar het regime in Khartoum dat het zuiden onder de duim wilde houden. Alle conflicten en natuurrampen hebben zo’n zeven mil­joen mensen ­ zestig procent van de bevolking – verdreven naar met name de buurlanden Uganda en Ethiopië.

Het einde lijkt nog niet in zicht voor het twee na armste land ter wereld. De laatste jaren zorgen grote overstro­mingen voor nog meer ontheemding en voedselschaarste: in grote delen heerst acute hongersnood. Toch blijft het oorverdovend stil.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen