Joël Voordewind, ambassadeur van de Vergeten Lijst - ZOA
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2021 door Patrick Goede

Myanmar staat volgens Joël Voordewind op de "lijst met vergeten landen"

Joël Voordewind is inmiddels Kamerlid af maar dat maakt hem niet minder bewogen over de allerarmsten en kwetsbaren op deze wereld. Namens ZOA komt hij op voor de Vergeten Lijst, waarin Myanmar op nummer 5 prijkt. De bevolking van Myanmar heeft erg te lijden heeft onder de burgeroorlog die is uitgebroken in het land. "Mensen halen drinkwater uit modderpoeltjes of vervuilde rivieren."

We zijn er voor onze naasten in nood die lijden in deze gebroken wereld. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen met jou kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen ook daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden.

De laatste maanden is Myanmar wat meer in het nieuws door een militaire machtsovername, de protesten en het geweld tegen de bevolking. Wat we niet horen is dat Myanmar een van de armste landen van Zuidoost-­Azië is. De bevolking leeft in grote delen van het land onder de meest primitieve omstandigheden, met grote tekorten aan voedsel en schoon drinkwater.

Ook kent dit land een complexe combinatie van labiel of militair landsbestuur, etnische spanningen tussen bevolkings­groepen en geregeld natuurgeweld, zoals overstromingen en cyclonen. Het buitensporig geweld tegen de Rohingya in Myanmar van enkele jaren geleden lijkt vergeten, terwijl deze groep zich zowel binnen als buiten Myanmar in een uitzichtloze situatie bevindt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen