Zij werkt in Afghanistan, hij in Zuid-Sudan: "Onze roeping is om hoop te brengen in hopeloze landen"

Gesponsord23 juni 2021 ZOA
Joop en Rina Teeuwen herenigen op het vliegveld, beeld: Lieuwe de Jong

Ze zijn getrouwd, werken beiden voor noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA, maar wel op ruim 8000 kilometer afstand van elkaar. Joop Teeuwen is landendirecteur in Zuid-Sudan en zijn vrouw Rina werkt in Afghanistan. “Ik tel de dagen en uiteindelijk zelfs de uren af naar ons weerzien.”

Na twee maanden gescheiden te zijn ge­weest, ontmoetten jullie elkaar dit voorjaar weer op Schiphol. Hoe is zo’n hereniging? Joop: “Dat is uiteraard heel gaaf. Het was wat spannender dan normaal vanwege de reisbeperkingen door corona. De tijd samen is echter vrij kort, we hebben slechts twee weken. Dat maakt dat je wat intensiever wilt genieten van de tijd die je samen hebt."

Zet je een knop om of kijk je echt uit naar de hereniging?
Rina: “Absoluut dat laatste. Ik tel de dagen en uiteindelijk zelfs de uren af.”

Hoe houd je het dan vol als je elkaar zo mist?
Rina: “We beeldbellen bijna elke dag ook al is het maar heel kort als we moe zijn. Het gaat erom dat we elkaar vertrouwen en respecteren. Ik zou het moeilijker vinden om nu bijvoorbeeld in mijn eentje in Nederland te zitten, terwijl Joop in Zuid­-Sudan zit. Ik ervaar in Afghanistan veel voldoening in mijn werk. Daardoor is het in balans.”

Joop: “Rina is in Afghanistan echt op haar plaats. Haar werk is haar passie.” In 2002 verhuist het hele gezin Teeuwen naar Afghanistan om daar te wonen en te werken. Als ze in 2009 besluiten dat het voor de kinderen beter is om terug te keren naar Nederland, blijft Joop in Afghanistan achter voor ZOA.

Rina: “Terugkijkend op die periode – zeker de eerste twee jaar – waren het echt geen leuke jaren. Maar op een gegeven moment zet je je eroverheen. Ik ben toen een studie gaan doen. Een master in International Development en dat was voor mij levensreddend. Dan heb je weer een daginvulling, je zit met gelijkgezinden in de klas, heel internationaal.”

Joop: “Ik zat toen alleen in Afghanistan. Dat was lastig. Ik ben wel meer introvert en kan prima tegen alleen zijn. In Nederland waren we echter net verhuisd en zaten we ook met dingen als een verbouwing, die Rina in haar eentje moest managen. De hele situatie was inderdaad zeker niet ideaal. Maar je gaat er toch aan wennen.”

Zuid-Sudan
Deze zomer is Zuid­-Sudan jarig: in juli is het precies tien jaar geleden dat het jongste land van Afrika zich afsplitste van Sudan. Maar er is weinig reden voor feest: gewapende conflicten, overstromingen en hongersnood hebben een groot deel van de bevolking op de vlucht doen slaan naar buur­ landen, terwijl ook de achterblijvers weinig hoop hebben voor de toekomst van hun land. Niet voor niets prijkt Zuid­-Sudan op plek vier van de ‘Vergeten Lijst’.

Joop: “Onlangs vroegen we in dit land rond wat de drie grootste noden waren en het antwoord was: voedsel, voedsel, voedsel. Dat is wat de gewone man in het leven van alledag merkt van de rampen: een leeg bord. Overstromingen spoelen het zaaizaad en de vruchtbare toplaag weg. Dus een overstroming leidt tot voedselonzekerheid. Er is ook steeds meer gewapend geweld door veediefstallen. Als je wilt trouwen, betaal je een aantal koeien als bruidsschat. Als je die niet hebt, ga je ze stelen in een ander dorp. De groep waarvan vee gestolen is, wordt opgejut om wraak te nemen. Zo kom je in een vicieuze cirkel.”

Dat klinkt uitzichtloos.
“Als je uitzoomt is er niet veel om vrolijk van te worden: het geweld en de overstromingen nemen toe. Maar wij zijn er niet in de eerste plaats voor het land, maar voor de mensen. Dus daar put ik moed uit: ieder mens telt, en als we één leven meer perspectief kunnen geven dan geeft dat me hoop. Zoals mevrouw Duwop, een weduwe met zes kinderen die pinda’s verbouwt. In de boerengroep van ZOA leert ze hoe ze pinda’s langer kan bewaren. Met die groep kan ze ook een vuist maken, waardoor ze nu een betere prijs voor de pinda’s krijgt. Dit maakt voor haar het verschil of ze al haar kinderen naar school kan sturen of niet. Ook heeft ze nu iedere dag gevarieerd voedsel voor het hele gezin. Zij heeft letterlijk weer hoop voor de toekomst gekregen.”

Zuid-Sudan staat hoog op de Vergeten Lijst met landen die we door de hopeloosheid van de ellende niet meer willen zien. Wat is jouw hoop voor dit land?
“Mijn hoop is dat mensen het doorgaande conflict willen doorbreken. Ik doe dit werk ook vanuit mijn geloof in God. God zegent ons werk. Daardoor is er hoop. Het is vaak drie stappen naar voren en twee naar achteren – maar we gaan naar voren.”

Rina, je bent op bezoek geweest bij Joop in Zuid-Sudan. Wat valt je op als je het vergelijkt met Afghanistan?
Rina: “De weerbaarheid van de vrouwen. De vrolijkheid ondanks alle ellende. Ze proberen er toch het beste van te maken. Afrikaanse vrouwen nemen meer initia­ tief. In Afghanistan zijn er zoveel culturele obstakels waar vrouwen omheen moeten laveren... In Afghanistan is het bijvoorbeeld een schande voor een man als een vrouw geld binnenbrengt. Ik zie het trouwens wel verbeteren in Afghanistan. Stel dat de Taliban weer terugkomt ­ dat is helemaal niet ondenkbaar ­ dan denk ik dat vooral in de grote steden vrouwen de invloed van de Taliban zo klein mogelijk willen houden. De vrouwen laten hun verworvenheden niet zomaar weer afpakken.”

In beide landen lijkt de situatie uitzichtloos. Toch staat Afghanistan niet op de Vergeten Lijst. Wat maakt Afghanistan ‘beter’?
Joop: “In de officiële lijstjes is Afghanistan er beter aan toe. Zuid­-Sudan bungelt behoorlijk onderaan als het gaat om economie en geluk.”
Rina: “De overheid is net zo corrupt, de economie ligt net zo op z’n gat. Ik denk dat de infrastructuur van wegen, telefoonnet­ werken en internet in Afghanistan beter is. Ook het onderwijsniveau ligt hier hoger, al is het nog steeds slecht. Maar qua corruptie en veiligheid is het vergelijkbaar.”

Het is altijd onrustig en gevaarlijk in Afghanistan. Wat trekt je?
Rina: “Ik heb een soort haat­liefde verhouding met Afghanistan. Er zijn dingen die ik enorm haat, zoals de vrouwenonderdrukking en discriminatie tussen etnische minderheden. We hebben behoorlijk wat vrienden verloren die omgebracht zijn door de Taliban en criminelen. De liefde voel ik bij de veerkracht van de mensen. Wij hebben in ons hart een roeping voor moslims. Om getuige te zijn van Christus en onvoorwaardelijke liefde te geven, omdat we allemaal zijn geschapen naar het evenbeeld van God. Je zou dat kunnen omschrijven als een soort roeping.”

Jullie delen de passie voor ‘hopeloze’ landen. Waar zit ‘m dat in?
Rina: “Onze karakters kunnen dit aan. We zijn optimistisch en enthousiast.”
Joop: “Die passie wordt gedreven door de liefde van God voor mensen die ik door wil geven in de omgeving waar ik geplaatst ben. Kansarme mensen. Dat is mijn antwoord op christelijke roeping. Het is gemakkelijk om cynisch te raken, maar ik word gemotiveerd door individuele verha­ len. Dat is wat mij gaande houdt.”

Rina: “Ik haal inspiratie uit het beeld van de nieuwe aarde. In Jesaja staat dat God wil dat mensen in vrede voor hun huis zitten, van hun eigen opbrengsten kunnen eten, waar kinderen gezond opgroeien in weder­ zijds respect en vrede. Dat zie ik als mijn visie voor de wereld. Dat begint in de ge­ meenschappen in Afghanistan. Maar dat zie ik hier ook in Woerden – waar we wonen ­in contacten met onze buren, door elkaar te ondersteunen. Dat ieder tot z’n recht komt en echt leeft zoals God dat voorzien heeft.”

Hoe zijn jullie elkaar tot steun op zo'n grote afstand?
Rina: “We houden elkaar scherp, want we zijn het lang niet altijd met elkaar eens. We bemoedigen elkaar door hoopvolle verhalen te delen. Als ik bijvoorbeeld merk dat ‘mijn’ vrouwen het project doorstarten ben ik ape­ trots en deel ik dit meteen, zodat we samen trots kunnen zijn.”
Joop: “Soms gaat dat ver. Afgelopen nacht is Rina tot twee uur bezig geweest met een voor­ stel voor deze vrouwengroep en heb ik mijn in­ put weer gegeven. We zijn gepassioneerd door ons werk. We herkennen frustraties en kritiek is gemakkelijk te geven. Dan is misschien wel gedeelde smart halve smart.”

Benieuwd naar het werk van ZOA? Kom meer te weten!
Dit artikel is eerder gepubliceerd in ZOA-magazine. Ontvang het magazine (gratis!)

Beeld: Lieuwe de Jong, ZOA

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je dan nog overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersver

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst