Zij werkt in Afghanistan, hij in Zuid-Sudan: "Onze roeping is om hoop te brengen in hopeloze landen"

Gesponsord23 juni 2021 ZOA
Joop en Rina Teeuwen herenigen op het vliegveld, beeld: Lieuwe de Jong

Ze zijn getrouwd, werken beiden voor noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA, maar wel op ruim 8000 kilometer afstand van elkaar. Joop Teeuwen is landendirecteur in Zuid-Sudan en zijn vrouw Rina werkt in Afghanistan. “Ik tel de dagen en uiteindelijk zelfs de uren af naar ons weerzien.”

Na twee maanden gescheiden te zijn ge­weest, ontmoetten jullie elkaar dit voorjaar weer op Schiphol. Hoe is zo’n hereniging? Joop: “Dat is uiteraard heel gaaf. Het was wat spannender dan normaal vanwege de reisbeperkingen door corona. De tijd samen is echter vrij kort, we hebben slechts twee weken. Dat maakt dat je wat intensiever wilt genieten van de tijd die je samen hebt."

Zet je een knop om of kijk je echt uit naar de hereniging?
Rina: “Absoluut dat laatste. Ik tel de dagen en uiteindelijk zelfs de uren af.”

Hoe houd je het dan vol als je elkaar zo mist?
Rina: “We beeldbellen bijna elke dag ook al is het maar heel kort als we moe zijn. Het gaat erom dat we elkaar vertrouwen en respecteren. Ik zou het moeilijker vinden om nu bijvoorbeeld in mijn eentje in Nederland te zitten, terwijl Joop in Zuid­-Sudan zit. Ik ervaar in Afghanistan veel voldoening in mijn werk. Daardoor is het in balans.”

Joop: “Rina is in Afghanistan echt op haar plaats. Haar werk is haar passie.” In 2002 verhuist het hele gezin Teeuwen naar Afghanistan om daar te wonen en te werken. Als ze in 2009 besluiten dat het voor de kinderen beter is om terug te keren naar Nederland, blijft Joop in Afghanistan achter voor ZOA.

Rina: “Terugkijkend op die periode – zeker de eerste twee jaar – waren het echt geen leuke jaren. Maar op een gegeven moment zet je je eroverheen. Ik ben toen een studie gaan doen. Een master in International Development en dat was voor mij levensreddend. Dan heb je weer een daginvulling, je zit met gelijkgezinden in de klas, heel internationaal.”

Joop: “Ik zat toen alleen in Afghanistan. Dat was lastig. Ik ben wel meer introvert en kan prima tegen alleen zijn. In Nederland waren we echter net verhuisd en zaten we ook met dingen als een verbouwing, die Rina in haar eentje moest managen. De hele situatie was inderdaad zeker niet ideaal. Maar je gaat er toch aan wennen.”

Zuid-Sudan
Deze zomer is Zuid­-Sudan jarig: in juli is het precies tien jaar geleden dat het jongste land van Afrika zich afsplitste van Sudan. Maar er is weinig reden voor feest: gewapende conflicten, overstromingen en hongersnood hebben een groot deel van de bevolking op de vlucht doen slaan naar buur­ landen, terwijl ook de achterblijvers weinig hoop hebben voor de toekomst van hun land. Niet voor niets prijkt Zuid­-Sudan op plek vier van de ‘Vergeten Lijst’.

Joop: “Onlangs vroegen we in dit land rond wat de drie grootste noden waren en het antwoord was: voedsel, voedsel, voedsel. Dat is wat de gewone man in het leven van alledag merkt van de rampen: een leeg bord. Overstromingen spoelen het zaaizaad en de vruchtbare toplaag weg. Dus een overstroming leidt tot voedselonzekerheid. Er is ook steeds meer gewapend geweld door veediefstallen. Als je wilt trouwen, betaal je een aantal koeien als bruidsschat. Als je die niet hebt, ga je ze stelen in een ander dorp. De groep waarvan vee gestolen is, wordt opgejut om wraak te nemen. Zo kom je in een vicieuze cirkel.”

Dat klinkt uitzichtloos.
“Als je uitzoomt is er niet veel om vrolijk van te worden: het geweld en de overstromingen nemen toe. Maar wij zijn er niet in de eerste plaats voor het land, maar voor de mensen. Dus daar put ik moed uit: ieder mens telt, en als we één leven meer perspectief kunnen geven dan geeft dat me hoop. Zoals mevrouw Duwop, een weduwe met zes kinderen die pinda’s verbouwt. In de boerengroep van ZOA leert ze hoe ze pinda’s langer kan bewaren. Met die groep kan ze ook een vuist maken, waardoor ze nu een betere prijs voor de pinda’s krijgt. Dit maakt voor haar het verschil of ze al haar kinderen naar school kan sturen of niet. Ook heeft ze nu iedere dag gevarieerd voedsel voor het hele gezin. Zij heeft letterlijk weer hoop voor de toekomst gekregen.”

Zuid-Sudan staat hoog op de Vergeten Lijst met landen die we door de hopeloosheid van de ellende niet meer willen zien. Wat is jouw hoop voor dit land?
“Mijn hoop is dat mensen het doorgaande conflict willen doorbreken. Ik doe dit werk ook vanuit mijn geloof in God. God zegent ons werk. Daardoor is er hoop. Het is vaak drie stappen naar voren en twee naar achteren – maar we gaan naar voren.”

Rina, je bent op bezoek geweest bij Joop in Zuid-Sudan. Wat valt je op als je het vergelijkt met Afghanistan?
Rina: “De weerbaarheid van de vrouwen. De vrolijkheid ondanks alle ellende. Ze proberen er toch het beste van te maken. Afrikaanse vrouwen nemen meer initia­ tief. In Afghanistan zijn er zoveel culturele obstakels waar vrouwen omheen moeten laveren... In Afghanistan is het bijvoorbeeld een schande voor een man als een vrouw geld binnenbrengt. Ik zie het trouwens wel verbeteren in Afghanistan. Stel dat de Taliban weer terugkomt ­ dat is helemaal niet ondenkbaar ­ dan denk ik dat vooral in de grote steden vrouwen de invloed van de Taliban zo klein mogelijk willen houden. De vrouwen laten hun verworvenheden niet zomaar weer afpakken.”

In beide landen lijkt de situatie uitzichtloos. Toch staat Afghanistan niet op de Vergeten Lijst. Wat maakt Afghanistan ‘beter’?
Joop: “In de officiële lijstjes is Afghanistan er beter aan toe. Zuid­-Sudan bungelt behoorlijk onderaan als het gaat om economie en geluk.”
Rina: “De overheid is net zo corrupt, de economie ligt net zo op z’n gat. Ik denk dat de infrastructuur van wegen, telefoonnet­ werken en internet in Afghanistan beter is. Ook het onderwijsniveau ligt hier hoger, al is het nog steeds slecht. Maar qua corruptie en veiligheid is het vergelijkbaar.”

Het is altijd onrustig en gevaarlijk in Afghanistan. Wat trekt je?
Rina: “Ik heb een soort haat­liefde verhouding met Afghanistan. Er zijn dingen die ik enorm haat, zoals de vrouwenonderdrukking en discriminatie tussen etnische minderheden. We hebben behoorlijk wat vrienden verloren die omgebracht zijn door de Taliban en criminelen. De liefde voel ik bij de veerkracht van de mensen. Wij hebben in ons hart een roeping voor moslims. Om getuige te zijn van Christus en onvoorwaardelijke liefde te geven, omdat we allemaal zijn geschapen naar het evenbeeld van God. Je zou dat kunnen omschrijven als een soort roeping.”

Jullie delen de passie voor ‘hopeloze’ landen. Waar zit ‘m dat in?
Rina: “Onze karakters kunnen dit aan. We zijn optimistisch en enthousiast.”
Joop: “Die passie wordt gedreven door de liefde van God voor mensen die ik door wil geven in de omgeving waar ik geplaatst ben. Kansarme mensen. Dat is mijn antwoord op christelijke roeping. Het is gemakkelijk om cynisch te raken, maar ik word gemotiveerd door individuele verha­ len. Dat is wat mij gaande houdt.”

Rina: “Ik haal inspiratie uit het beeld van de nieuwe aarde. In Jesaja staat dat God wil dat mensen in vrede voor hun huis zitten, van hun eigen opbrengsten kunnen eten, waar kinderen gezond opgroeien in weder­ zijds respect en vrede. Dat zie ik als mijn visie voor de wereld. Dat begint in de ge­ meenschappen in Afghanistan. Maar dat zie ik hier ook in Woerden – waar we wonen ­in contacten met onze buren, door elkaar te ondersteunen. Dat ieder tot z’n recht komt en echt leeft zoals God dat voorzien heeft.”

Hoe zijn jullie elkaar tot steun op zo'n grote afstand?
Rina: “We houden elkaar scherp, want we zijn het lang niet altijd met elkaar eens. We bemoedigen elkaar door hoopvolle verhalen te delen. Als ik bijvoorbeeld merk dat ‘mijn’ vrouwen het project doorstarten ben ik ape­ trots en deel ik dit meteen, zodat we samen trots kunnen zijn.”
Joop: “Soms gaat dat ver. Afgelopen nacht is Rina tot twee uur bezig geweest met een voor­ stel voor deze vrouwengroep en heb ik mijn in­ put weer gegeven. We zijn gepassioneerd door ons werk. We herkennen frustraties en kritiek is gemakkelijk te geven. Dan is misschien wel gedeelde smart halve smart.”

Benieuwd naar het werk van ZOA? Kom meer te weten!
Dit artikel is eerder gepubliceerd in ZOA-magazine. Ontvang het magazine (gratis!)

Beeld: Lieuwe de Jong, ZOA

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho