Avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juli 2021 door Ruth Gledhill

Waarom Biden weigeren bij de Heilige Communie een slecht idee is

Volgens Ruth Gledhill is het geen goed idee om president Biden de Heilige Communie te ontzeggen. De redactrice van het katholieke weekblad The Tablet gaat in op het document dat een aantal geestelijken in de VS opstelden om Biden bij het sacrament weg te houden. Ze vertelt bij Christian Today wat ze er zo wrang aan vindt. "Jarenlang hebben bisschoppen pedofiele priesters overgeheveld van de ene functie naar de andere. Tegelijkertijd mochten veel katholieken niet aan de communie deelnemen vanwege zonden als hertrouwen of overspel."

Voor de Rooms-Katholieke Kerk in de VS zijn de afgelopen decennia niet goed geweest. Duizenden hebben hun handen ervan afgetrokken in afschuw vanwege de pedofiele priesters, doofpotten en andere manifestaties van verschrikkelijke hypocrisie.

Bisschoppen hebben zich jarenlang beziggehouden met het overhevelen van pedofiele priesters van de ene diakonie naar de andere. Het op die manier mogelijk gemaakt dat priesters die jonge kinderen verkrachten communie konden blijven vieren. Terwijl veel katholieken niet aan de communie mochten deelnemen vanwege zonden als hertrouwen of overspel.

Een inmiddels beruchte priester in de VS reageerde op deze discrepantie tussen de behandeling van een fout standpunt over abortus of het praktiseren van pedofilie: "Van pedofilie gaat niemand dood en van abortus wel."

De doodstraf doodt mensen in de VS, zelfs vandaag de dag. Maar vooralsnog wordt de communie niet geweigerd aan katholieke politici die voorstander zijn van de doodstraf.

De doodstraf doodt mensen in de VS, zelfs vandaag de dag. Maar vooralsnog wordt de communie niet geweigerd aan katholieke politici die voorstander zijn van de doodstraf.

Het is moeilijk om het document waarin de bisschoppen Biden de communie willen onthouden vanwege zijn abortusbeleid, als iets anders te zien dan een politieke interventie.

Biden, pas de tweede katholieke president, is een toegewijde kerkganger. Hij is een familieman die al veel tragische en onuitspreekbare verliezen in zijn leven heeft moeten verwerken waar zijn geloof hem bij geholpen heeft. 

Persoonlijk is Biden geen voorstander van abortus. Hij was ook eerst geen voorstander van door de overheid gefinacieerde abortussen maar veranderde een paar jaar geleden van gedachten.

Paus Franciscus heeft abortus ooit beschreven als "een huurmoordenaar huren om het probleem op te lossen" maakte desondanks een statement begin deze maand. Hij zei: "Wanneer we de eucharistie ontvangen, doet Jezus hetzelfde met ons. Hij kent ons, Hij weet dat we zondaren zijn en Hij weet dat we veel fouten maken. Maar Hij stopt niet met ons te vergezellen in dit leven. Hij weet wat nodig hebben, de eucharistie is niet de beloning van de heiligen, het is het brood van zondaren. Daarom zegt Hij tegen ons: "Wees niet bang! Neem en eet'." 

Kardinaal Wilton Gregory heeft continu aangegeven dat hij Biden de eucharistie niet gaat weigeren, wat andere bisschoppen ook beslissen. Hij ontkent niet dat de visie van Biden geen probleem is voor de kerk, maar in lijn met paus Franciscus staat hij voor de dialoog en niet voor uitsluiting.

Het document van de bisschoppen zorgde voor een stortvloed aan reacties. Zo zegt de veelgeprezen journalist en auteur Wajahat Ali: "De Rooms-Katholieke Kerk in de VS doen er alles aan om hun mensen de kerk te laten verlaten. Interessante marketingstrategie."

Persoonlijk is Biden geen voorstander van abortus.

Acteur John Fugelsang merkte op dat de Rooms-Katholieke Kerk geen documenten opstelde naar aanleiding van "kinderverkrachting, vluchtelingenweigering en drone-aanvallen".

CNN-commentator Keith Boykin vroeg: "Bekritiseerden de bisschoppen Trumps katholieke minister van Justitie, Bill Barr, toen hij meer executies mogelijk maakte dan in de afgelopen 120 jaar? Misschien waren ze toen te druk met pannenkoeken eten tijdens het nationale gebedsontbijt waar Barr een prijs uitgereikt kreeg."

Velen beschuldigden de bisschoppen ervan de eucharistie van wapens te voorzien. Critici verwijten de katholieke kerk bemoeienis met de politiek, ze zouden daarom hun belastingvrije status moeten verliezen. Ook Bidens recht op vrijheid van meningsuiting en geloof kwam naar voren.

Spindokter Alastair Campbell maakte de vergelijking met de 'katholieke' Boris Johnson die onlangs voor de derde keer trouwde. "Wat zouden die bisschoppen van een premier vinden die een aantal buitenechtelijke kinderen heeft en voor de derde keer wil trouwen in hun meest geliefde kerk?"

Het probleem is niet dat zij tegen abortus zijn, dat moeten ze vol overgave doen. Maar het is de manier waarop ze hun punt willen maken en mensen aanvallen.

Katholieke leiders hebben vaker verschrikkelijke fouten gemaakt. Zoals toen in 1968 alle kunstmatige vormen van anticonceptie werden verboden. Dit is één van de meest genegeerde zaken door katholieken en niet-katholieken. Velen verlieten de kerk en velen zien geen reden tot terugkeer.

Toch zien velen, die misschien onverschillig tegenover anticonceptie zijn, het recht op leven en de bescherming van het ongeboren leven als iets waaraan vastgehouden moet worden. Velen zullen het ook eens zijn met de bisschoppen en daarom is deze situatie zo complex. 

Het probleem is niet dat zij tegen abortus zijn, dat moeten ze vol overgave doen. Maar het is de manier waarop ze hun punt willen maken en mensen aanvallen. Niet alleen Biden maar ook de katholieke Nancy Pelosi.

Er werd eerder al gewaarschuwd door kardinaal Luis Ladaria dat het standpunt tegen abortus juist voor verdeeldheid zou kunnen zorgen binnen de kerk in plaats van eenheid. Zijn zorgen zijn compleet genegeerd.

Bij de G7-top was een aantal katholieke wereldleiders aanwezig. De regeringen die ze leiden steunen abortus. Het is mogelijk dat een aantal naar de mis is gegaan maar alleen van Biden werd dat ook echt bekend.

Nu de bisschoppen juist hem aanpakken ondermijnen ze daarmee juist de geloofwaardigheid van hun zelfbeschadigde kerk. Waar de wereld juist de leer van Jezus Christus meer dan ooit nodig heeft. Dat is spijtig. Het is moeilijk om te zien hoe we hiervan terug kunnen komen, als zelfs een waarschuwing van kardinaal Luis Ladaria zo gemakkelijk genegeerd kan worden. 

De Rooms-Katholieke Kerk in de VS bereikt haar spirituele dieptepunt. Daarin ligt een toekomstige fundamentele verandering besloten. Een verandering die een betere en sterke Kerk voortbrengt die meer gefocust is op Christus en minder op de hiërarchie die bepaalt wat recht is in de ogen van God.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen