Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea in 2019
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2021 door Open Doors

Kim Jong-un: ernstige voedselcrisis in Noord-Korea

Kim Jong-un heeft in een bijeenkomst van senior leiders in Noord-Korea publiekelijk toegegeven dat zijn land kampt met ernstige voedseltekorten. “De voedselsituatie is heel erg gespannen”, zou de Noord-Koreaanse leider hebben gezegd. Een uitzonderlijke uitspraak, want over problemen spreekt hij zich vrijwel nooit in het openbaar uit.  

In april gaf Kim Jong-un al een hint aan ambtenaren in zijn land. Die zouden zich klaar moeten maken voor een ‘zware mars’. Met deze woordkeuze herinnerde hij aan de hongersnood in de jaren ’90, toen een miljoen Noord-Koreanen  omkwamen van de honger. 

Kim Jong-un en zijn familieleden worden in eigen land aanbeden als goden. Problemen of fouten zijn thema’s die publiek nauwelijks ter sprake komen. De uitspraak van de Noord-Koreaanse leider is daarom een ernstig signaal. Het geeft aan hoe alarmerend de situatie in Noord-Korea is.  

Honger
Veel Noord-Koreaanse families kampen met chronische voedseltekorten en stijgende prijzen. Het betreft zowel boeren als stadsmensen. Een bron van ‘Daily NK’ (online krant gebaseerd in Zuid-Korea) liet aan Open Doors weten dat veel mensen zich gedwongen zagen om zelfs hun huis te verkopen om aan eten te komen. De situatie is volgens hem wanhopig, tal van Noord-Koreanen hebben geen dak meer boven hun hoofd en leven op straat of op treinstations. Boeren zijn bijna door hun voedselvoorraden heen en ze verwachten bovendien een slechte oogst. Dit is een direct gevolg van de corona-crisis en de lockdown. Daardoor konden landbouwbenodigdheden zoals kunstmest en onkruidbestrijdingsmiddelen niet worden aangeleverd.   

De bevolking van Noord-Korea heeft nauwelijks toegang tot internationale voedselhulp. Terwijl de VN inschatten dat 10 miljoen Noord-Koreanen, ongeveer 40 procent van de totale bevolking, honger lijdt en zeer dringend behoefte heeft aan voedselhulp. 

Noord-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers wijzen de Covid-19 lockdown aan als  grote boosdoener. Daardoor zou de  handel volledig zijn ingezakt. Ook het gebrek aan landbouwmiddelen plus de overstromingen van vorig jaar hebben de voedselsituatie in het land volgens hen zwaar onder druk gezet.   

De Noord-Koreaanse humanitaire situatie is al langer een groot probleem. Leiders van het land volgen een isolationistische politiek en gaan door met investeringen in het nationale nucleaire programma, terwijl de bevolking honger lijdt. Miljoenen gewone burgers betalen een zware prijs, als Kim Jong-un internationale voedselhulp die wordt aangeboden blijft wegwuiven en zijn geld investeert in het nucleaire programma.  

Open Doors biedt via haar lokale partnernetwerk in China noodhulp aan tal van Noord-Koreanen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Laten we bidden dat de grenzen van Noord Korea snel open zullen gaan, dat er weer vrijheid zal zijn, opening voor het evangelie, en dat families weer verenigd worden.

De ramp van Tsjernobyl was destijds één van de opmaten voor het verdwijnen van het ijzeren gordijn. Wat zou het bijzonder zijn als blijkt dat God wellicht covid-19 ten goede gebruikt om dit land te openen.
H
Laten we bidden dat de grenzen van Noord Korea snel open zullen gaan, dat er weer vrijheid zal zijn, opening voor het evangelie, en dat families weer verenigd worden.

De ramp van Tsjernobyl was destijds één van de opmaten voor het verdwijnen van het ijzeren gordijn. Wat zou het bijzonder zijn als blijkt dat God wellicht covid-19 ten goede gebruikt om dit land te openen.