Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers over moeizame formatie: "Wij zijn nu ongewenst en niet nodig"

Na een weekend vol telefoontjes en een een dag waarop informateur Mariëtte Hamer met zes partijleiders individueel sprak, is het zestal niet nader tot elkaar gekomen. Het is nog steeds niet duidelijk welke partijen straks gaan praten over het formeren van een nieuw kabinet. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maakt duidelijk dat hij constructief wil blijven, maar zijn partij nog altijd niet aan zet is.

"Ik stel vast dat nog niet alle meerderheidsopties zijn afgekeurd", zegt de CU-leider in gesprek met het AD. "Daarnaast constateer ik dat we ongewenst en niet nodig zijn. Dat is nu de tussenstand. Wat er nu moet gebeuren is voortgang in de besprekingen. De formatie moet aan de hand van inhoudelijke gesprekken vlotgetrokken worden. Niemand heeft nog met elkaar onderhandeld."

Segers geeft aan dat hij wel wil blijven doorpraten omdat zijn partij constructief wil blijven. Dat betekent nog steeds niet dat het volgens hem logisch is nu aan te schuiven bij formatiegesprekken. "Ik sta niet te trappelen om te regeren. We zijn de tiende partij van het land en staan om die reden achteraan."

CDA-leider Wopke Hoekstra wil, net als demissionair premier Mark Rutte, het liefst door met de huidige coalitiepartijen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar D66-leider Sigrid Kaag ziet daar weer niets in.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het mee regeren van de CU in de afgelopen jaren heeft blijkbaar op de partij een zware wissel getrokken. Uit alles proef je, nu maar even niet. Een tijdje rust zou welkom zijn. Maar is dat de juiste instelling als het gaat om het verdedigen van christelijke overtuigingen, zoals bij de ethische kwesties. Zonder de CU in het kabinet kun je er op wachten dat diverse ethische kwesties waar D66 zich al zo lang hard voor heeft gemaakt, afgetikt worden. Het past de CU niet vanaf de zijlijn dit te zien gebeuren.
F
Honderd procent met Jan Rengers eens!!

Ik kan het zelf niet beter verwoorden.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (4)