Dries van Agt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2021 door Redactie

Van Agt verlaat CDA vanwege gebrek steun partij aan Palestijnen

Oud-premier Dries van Agt heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. In een verklaring schrijft Van Agt dat hij de "onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk" niet langer kan verdragen en dat hij het "onbegrijpelijk" vindt dat "het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed" dat de Palestijnen wordt aangedaan", citeert het ANP.

Van Agt maakt zich al jaren druk om de Palestijnse zaak. Aanleiding om nu de partij te verlaten zijn "belangrijke moties" die eind mei in de Tweede Kamer in stemming zijn gebracht. Hij hekelt dat zijn partij tegen de moties stemde die opriepen de Palestijnen te ondersteunen. De stem van het CDA was in elf moties bepalend. "Het stemgedrag van de CDA-fractie is mij rauw op het dak gevallen", schrijft hij. "Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis."

De moties gingen onder meer over erkenning van de Palestijnse staat, het koloniseren en annexeren van Palestijns grondgebied door Israël in strijd met het internationale recht, het veroordelen van het dodelijke geweld van Israël tegen de bevolking van Gaza, en beëindiging van de Israëlische blokkade van Gaza, schrijft Van Agt in zijn verklaring op The Rights Forum. Deze organisatie is in 2009 opgericht op initiatief van Van Agt.

Reacties op vertrek Van Agt
CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het het besluit van Van Agt "erg jammer", twittert hij. "Mijn vriendschap en contact met hem waardeer ik zeer en dat zal niet veranderen. We blijven ons als partij inzetten voor duurzame vrede in het Midden-Oosten door te werken aan een tweestatenoplossing." Ook oud-premier Jan Peter Balkenende "betreurt het zeer", zei hij op BNR-radio. Zelf zei hij wel altijd lid te blijven. Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij vindt het "zeer spijtig" en bedankt Van Agt "voor alles wat hij namens onze partij voor Nederland heeft gedaan". "Wat ons betreft blijven we de gesprekken die we met elkaar hebben voortzetten", twittert Van Rij namens het bestuur.

De 90-jarige Van Agt is al langer kritisch over de manier waarop het CDA naar de Palestijnse kwestie kijkt. In 2017 stemde hij al niet meer op de partij, maar op GroenLinks. Over de reden schreef Van Agt destijds: "De Israëlische regering de rode lijn van het CDA herhaaldelijk en ver overschreden. Toch heeft mijn partij tegen een motie van D66 en SP gestemd, die de regering opriep om in EU-verband te bepleiten dat het associatieverdrag met Israël wordt opgeschort totdat er een bouwstop voor huizen in nederzettingen van kracht wordt. Met dit halfslachtige gedoogbeleid van Israëls bezetting en kolonisatie kan en wil ik mij niet langer verzoenen." 

Van Agt was vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij was minister-president van 1977 tot 1982 in drie kabinetten.

In 2018 sprak de voormalig premier in het EO-programma Adieu God? over zijn geloof. Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Van Agt is oud genoeg en het ontstaan van de staat Israël bewust heeft meegemaakt en heeft ook waargenomen hoe de Arabieren delen van Israël in bezit kregen nu de Palestijnen genoemd. Wie is nu de bezetter na de terug verovering. Israël gedoogd de Palestijnen maar hun leiders hebben allen belang de vernietiging van Israël. Het is beschamend als van Agt met christelijke achtergrond zo een antisemitisch houding aanneemt het lijkt er in vele gevallen op een hersenspoeling geïnspireerd door duivels gedrag die haaks staat op het woord van God.
N
Van Agt’s grote voorbeeld PLO leider en vredestichter Yasser Arafat antwoordde tijdens een lezing op de vraag of de PLO zich aan de gemaakte vredesafspraken zou houden met: remember Hudaibiya.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (8)