Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2021 door De Waarheidsvriend

Geloofsverbondenheid met Frankrijk: Op vakantie naar de kerk

Versoepelingen van coronamaatregelen zijn in gang gezet en de mogelijkheid om op vakantie gaan komt in zicht, schrijft Harriëtte Smit in De Waarheidsvriend. Waar een vakantiereis deze zomer ook naar toe zal gaan, één ding hebben alle bestemmingen gemeen: er zijn plaatselijke kerken waar je een kerkdienst kunt bezoeken.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Velen zullen richting het Franse vakantieland trekken om even andere lucht in te ademen en nieuwe ervaringen op te doen. Een kerkdienst bezoeken in een ander land is een belevenis. Soms is de kerk midden in de stad en moet je je auto parkeren in de parkeergarage. Een andere keer moet je ruim een uur rijden over kleine wegen door een prachtige landschap en is de kerk makkelijk te vinden in een dorp dat bestaat uit slechts enkele straten.

De moeite waard
Er klinkt samenzang van onbekende woorden, maar met een herkenbare melodie. Soms is er een kerkdienst in de openlucht. Veel dingen zijn anders dan we misschien gewend zijn, maar zo’n bezoek is de moeite waard. Het biedt ons de kans om te zien wat God op andere plaatsen doet en dat Hij op zoveel manieren werkt die we anders niet zouden zien. Een onbekend kerkgebouw binnenlopen en weten dat we ons verbonden voelen met een stel vreemden, omdat we allemaal dezelfde God liefhebben, is opbeurend. Dit herinnert ons aan de gemeenschap der heiligen.

Gasten
Het is geweldig om als gast een kerk binnen te gaan en te ervaren hoe een andere kerk de dingen doet. Vaak leidt dat tot levendige gesprekken over wat ze doen en hoe ze het doen. De ervaring om zelf ergens gast te zijn helpt ons om in ons eigen dagelijks leven
en in de kerk gastvrijheid te beoefenen. 

Een zegen
Tot dusver hebben we gezien op welke manieren ons geloof en onze relatie met God kunnen worden verdiept door tijdens een vakantie een kerk te bezoeken. Maar de belangrijkste reden om een kerk in een ander land te bezoeken, is dat je door te gaan een zegen voor anderen kunt zijn. In vakantielanden in Europa staat de kerk voor veel uitdagingen. Onze aanwezigheid in combinatie met een woord van aanmoediging of een zegenend gebed kan echt een verschil maken voor een kerk in nood. Laten we na de dienst dan ook niet direct naar huis gaan, maar de ander ontmoeten. Laten we de mensen aanmoedigen in wat ze goed doen. 

Harriëtte Smit werkt namens de GZB in Frankrijk. Ze is landelijk jeugdwerkadviseur van de UNEPREF, een nationale unie van protestantse kerken in Frankrijk. Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 17 juni 2021.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen