HGJB
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2021 door HGJB

HGJB-catechesemethoden Follow Me en Follow Me Next vernieuwd

Voor het komende catecheseseizoen komt de HGJB met vernieuwde jaargangen van de methoden Follow Me (12-16 jaar) en Follow Me Next(16+). De lessen voor mentorcatechese starten nog meer dan de oude versie met de leefwereld van tieners en jongeren. Daarnaast komen er nieuwe introductiefilmpjes, fris vormgegeven werkboekjes en worden er nieuwe thema’s behandeld.

Dat er in de methoden sterker wordt ingezet op de leefwereld van de tieners en jongeren, is te zien aan de start van de PowerPointpresentaties en aan de nieuwe introductiefilmpjes. Beide zijn zo ingericht dat ze het gesprek beter op gang brengen.

Waar de methoden voorheen aangeboden werden in een werkmap, is er nu voor de tieners en jongeren een fris vormgegeven werkboek. Deze overgang betekent dat er kritisch is gekeken naar de bruikbaarheid van de werkvormen. Verder zijn er bij Follow Me Next nieuwe onderdelen toegevoegd aan het werkboek: ‘In gewone woorden’ (het thema in gewone taal), ‘Power Points’ (het thema in hoofdpunten) en ‘Meer lezen’ (bijbehorende bijbelgedeelten om thuis te lezen).

Grote variatie in Follow Me
In Follow Me heeft de HGJB een aantal met elkaar samenhangende lessen samengevoegd, wat ruimte biedt om vier nieuwe thema’s in de jaarreeks op te nemen. Deze thema’s gaan over het tweede gebod (‘geen andere goden’), het vierde gebod (de rustdag), de ambten en over volharding. De variatie binnen de jaarreeks wordt daarmee groter.

Brandende kwesties
Het komende seizoen is bij Follow Me Next de jaargang ‘Brandende kwesties’ aan de beurt. De rode draad door deze jaargang is dat het gaat over ‘belangrijke geloofsvragen in apologetisch perspectief’. Er komen achttien onderwerpen aan de orde waarover jongeren veel vragen kunnen hebben of krijgen, zoals: het gezag van de Bijbel, de volwassendoop en homoseksualiteit. De actualiteit komt specifiek naar voren in thema’s als terrorisme en euthanasie (‘Als iemand niet meer wil leven’). Laatstgenoemde thema is nieuw in deze jaargang, evenals de les over ‘het oordeel'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen