Tijd en Eeuwigheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2021 door Escher in Het Paleis

Tentoonstelling: 'Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in woord en beeld'

Deze zomer presenteert Escher in Het Paleis de papierkunst van Annita Smit in de duotentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in woord en beeld met de Kloosterkerk in Den Haag. In Escher in Het Paleis wordt de papierkunst van Annita Smit getoond naast de prenten van M.C. Escher. Deze tentoonstelling is een initiatief en productie van het Bijbels Museum.

Escher in Het Paleis verwelkomt de driedimensionale papierkunstobjecten van de Nederlandse kunstenaar Annita Smit (1966) tussen het werk van M.C. Escher. Smit gebruikt in haar fijnzinnige kunstwerken papier op driedimensionale wijze, vol ritme, beweging en structuur. Voor de objecten in deze tentoonstelling heeft Smit gebruik gemaakt van restanten van bijbelproductie en oud bijbelpapier. Haar werk kenmerkt zich door de verfijning, subtiele kleuren en detaillering. Wat op afstand één kleine wereld lijkt, blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier.

Het oeuvre van Annita Smit is verwant aan het grafische werk van M.C. Escher, wiens wereldberoemde prenten ook spelen met perspectief en werkelijkheid. In Eschers werk zijn ook ritmiek, orde en het herhalen van patronen van belang. Zowel de creaties van Smit als de grafiek van Escher getuigen van een groots ambachtelijk vakmanschap. Tijd en Eeuwigheid deelt een thematische focus met Escher, die een grote interesse voor concepten als oneindigheid en eeuwigheid had. In de tentoonstelling hangt tevens nieuwe poëzie over de thema’s tijd en eeuwigheid van hedendaagse dichters Babs Gons en Mustafa Stitou, die de bezoekers aanzet tot bezinning. De gedichten zijn, met het speciaal voor dit project geschreven essay ‘Dialogisch zijn: twee stemmen, twee tijden’ van filosoof Joke J. Hermsen, in een gratis katern beschikbaar voor bezoekers van de tentoonstelling.

Tijd en Eeuwigheid draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker en brengt beeld en woord samen in papierobjecten en gedichten. In de afwezigheid van bijschriften, titels of analyses nodigt deze samenwerking tussen Escher in Het Paleis en het Bijbels Museum bezoekers uit van de kunst in de monumentale balzaal van Paleis Lange Voorhout te genieten en deze op hun eigen wijze te ervaren. Een tentoonstelling die ‘mindfulness’ vooropstelt: het hart mag aan, het hoofd mag uit.

Duotentoonstelling
Tijd en Eeuwigheid is een duotentoonstelling, gepresenteerd in Escher in Het Paleis en in de Kloosterkerk, beide gelegen aan het Lange Voorhout te Den Haag. De openingstijden van de Kloosterkerk zijn dinsdag tot en met zaterdag tussen 12-16 uur. De tentoonstelling is daar gratis toegankelijk.

Tijd en Eeuwigheid is een initiatief en productie van het Bijbels Museum en werd mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale en de partnerlocaties.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen