rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2021 door Redactie

Kerkganger krijgt vijf jaar cel en tbs voor seksueel misbruik dochters en kleindochter

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag een 62-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor het verkrachten en aanranden van meerdere dochters en een kleindochter. Ook wordt hij veroordeeld voor het mishandelen van zijn zoon. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en hij krijgt tbs met voorwaarden opgelegd, schrijft Rechtspraak.nl.

De rechtbank acht bewezen dat de man gedurende langere periode zes dochters en een kleindochter heeft verkracht en aangerand. De seksuele handelingen begonnen toen de meisjes ongeveer vier à zes jaar oud waren en de meeste handelingen vonden plaats tot zij ongeveer twaalf à veertien jaar oud waren. Daarnaast heeft de verdachte meerdere malen een zoon mishandeld.

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een pedofiele stoornis heeft en dat hij daarvoor behandeld moet worden. De deskundigen adviseren een tbs-maatregel met voorwaarden op te leggen. Opname in en resocialisatie vanuit een (forensisch psychiatrische) kliniek in het kader van die maatregel is daartoe naar het oordeel van de deskundigen het meest geschikt. Zij zien geen noodzaak om tbs met verpleging op te leggen omdat het gevaar volgens hen voldoende kan worden afgewend door een tbs met voorwaarden.

Maximale straf
De rechtbank realiseert zich dat hier sprake is van zeer ernstige feiten en dat zij, door deze adviezen te volgen, op grond van de wet is gebonden aan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Hoewel een dergelijke straf voor de slachtoffers wellicht onvoldoende recht doet aan de bewezenverklaarde feiten, is dit – mede gelet op de uitgebreide motivering van de deskundigen dat een behandeltraject in het kader van tbs met voorwaarden het meest passend is – onvoldoende om om die reden een tbs met dwangverpleging aan de verdachte op te leggen.

De kwestie kwam volgens RTV Rijnmond na dertig jaar aan het rollen toen het gelovige gezin lid werd van een nieuwe kerk. Die hoorde van de verhalen en sloeg alarm. De oudste dochter van de zestien kinderen deed na overleg met haar nieuwe predikant zelf aangifte bij de politie. De andere vijf dochters lieten aangifte doen door de predikant. Het is nog onduidelijk of de man in hoger beroep gaat.


Seksueel misbruik
- Mara werd ritueel misbruikt: “Als God almachtig is, hoe kon Hij toekijken en niets doen?”
- Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias
- Marianne werd verkracht: "Mijn vertrouwen in God is gegroeid"
- Slachtoffer van seksueel misbruik vraagt zich af: "Is het ooit nog mogelijk om los te komen uit die wereld?"
- Beth Moore verlaat Southern Baptist Church: "Misstanden in strijd met het evangelie"
Meer over Seksueel misbruik »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen