Jan van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 juni 2021 door Jeffrey Schipper

'Mezelf tot God bekeren vind ik heel moeilijk'

"Al heel lang wil ik Jezus gaan volgen en me tot God bekeren. Ik weet dan ik dan alles wat in de weg staat op moet geven en met mijn zonden stoppen. Nu vul ik mijn vrije tijd bijvoorbeeld vooral met social media en hier wil ik mee stoppen, omdat ik weet dat het tussen God en mij in staat, maar hoe moet je de tijd die dan vrijkomt opvullen? Mezelf tot God bekeren vind ik heel moeilijk. Ik meen het echt wat ik bid en ik wil ook echt mijn leven aan Jezus geven, maar waarom lukt het dan telkens niet?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het lijkt me dat je heel veel tijd verbeuzelt met sociale media en dergelijke dingen", merkt evangelist Jan van Dooijeweert op. "Daar wil je mee stoppen, maar dat lukt slecht of helemaal niet. Dat begrijp ik: je zit al zolang in dat kringetje. De duivel heeft je van lieverlee helemaal te pakken en hij rooft alle genadetijd bij je weg. En jij blijft geloven dat je het niet kunt en je geeft de Bijbel gelijk dat je het zelf niet kunt. Dat het alleen maar kan met en door de kracht van Gods Geest. Allemaal heel prachtig, maar je brengt jezelf helemaal op de verkeerde weg.

Waar je mee moet beginnen? Je schrijft: “En hoe moet je dan je tijd die vrij komt besteden?” Je zou mensen kunnen helpen, vrijwilligerswerk doen. Er is zoveel wat handen vraagt en nodig heeft. Maar vooral ook je privétijd is belangrijk. En vooral een soort dagschema maken. Daarin mag in eerste instantie zeker niet meer dan een half uur per dag sociale media voorkomen. Dat is één van de meest verderfelijke terreinen van dit moment. Waarom? Omdat het je helemaal in beslag neemt en je geen tijd laat voor goede dingen.

"Misschien is dat worstelend bezig zijn een deel van je bekering. Bekering brengt je niet in een afgewerkte toestand."

In dat dagschema moet veel tijd zijn voor studie. Studie in Gods Woord. Je zegt wel dat je niet uren in de Bijbel kunt gaan zitten lezen. Vraag aan alle mensen die oprecht tot geloof in Jezus Christus gekomen zijn hoeveel tijd zij per dag gebruiken om zich te verdiepen in de Bijbel. Het zal je verrassen. Ga er ook mee beginnen, want alleen langs die weg leer je God en Jezus kennen en dat is het eerste wat je nodig hebt. Dan ga je ook begrijpen dat je zonder de Heere Jezus nooit iets zult bereiken.

Begin bij Lukas 1 vers 1 en ga zo het hele boek lezen. Lees het eerst maar als verhaal gewoon door. En begin dan opnieuw om alles over Jezus te lezen. Vers voor vers met aandacht lezen. Geen Bijbelverklaring er bij, maar de Bijbel zelf om uitleg vragen. Vaak staan er verwijsteksten bij het vers dat je leest. Zoek die allemaal op. Ga niet verder voor je alles over het bewuste vers weet. Het begint dan al voor de geboorte van Jezus. Heel mooi en heel interessant.

Loop je tussendoor vast op moeilijke stukjes... zoek dan contact met iemand die je antwoord kan geven. Zo doe je verstandelijke kennis op over God en over Jezus en ook over het werk van de Heilige Geest. Langs die weg werkt God. (...) Je kunt gerust contact met me opnemen als je vragen hebt. De redactie van Refoweb weet mijn adres. Laat je tijd niet voorbij gaan. De Heere roept je nu: bekeer je, geef Mij je hart en je leven!

Misschien is dat worstelend bezig zijn een deel van je bekering. Bekering brengt je niet in een afgewerkte toestand. Je bent nooit af-bekeerd. Het geeft je geen gesetteld gevoel! Bekering is een weg die je gaat", aldus Van Dooijeweert.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Wat je het meeste water geeft, gaat groeien.
G
Begin maar heel praktisch door je aan de geboden van Jezus te houden. Die staan in de evangeliën. Als je dat doet blijkt dat je Jezus liefhebt en dan zul je de liefde van God en Jezus ontvangen. Want het belangrijkste is namelijk dat je je houdt aan de woorden van Jezus.