Franca Treur
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2021 door Redactie

Franca Treur is nieuwe gastschrijver van Liter

Literair tijdschrift Liter gaat in 2021 samenwerken met Franca Treur. Zij treedt op als gastschrijver. Het blad maakte in mei bekend bijna gered te zijn van de ondergang en een campagne te starten om abonnees voor Liter te werven. Eind juni verschijnt nummer 101, de eerste aflevering sinds december vorig jaar. Franca Treur staat er alvast in met een verhaal.

‘Franca Treur is iemand die het religieuze bevindelijke milieu van binnenuit kent’, zegt hoofdredacteur Gerda van de Haar. ‘In haar debuut Dorsvloer vol confetti (2009) beschrijft ze het allemaal heel droog, bijna van buitenaf. Die spanning tussen van binnenuit en van buitenaf vinden we interessant. Wat betekent religie voor haar schrijverschap op de lange termijn?’

Franca Treur draagt dit jaar verhalend werk en beschouwend proza bij aan Liter. Ook kan zij schrijvers introduceren. Daarnaast publiceert Liter een interview met haar en een essay over het oeuvre tot nu toe.

Na het spraakmakende Dorsvloer vol confetti heeft Treur zich de laatste jaren toegelegd op het schrijven van korte humoristische verhalen met een sterk psychologische ondertoon. Vaak weet zij een personage in een enkele zin te vangen. In het zojuist verschenen De golf doet zij iets nieuws: daarin speelt het verhaal van de ark van Noach een beslissende rol.

Tiende gastschrijver
Franca Treur is de tiende gastschrijver van Liter. Sinds de instelling van het gastschrijverschap in 2011 heeft een keur aan schrijvers samengewerkt met het tijdschrift. Eerdere gastschrijvers zijn Nicole Montagne (2020), Abdelkader Benali, Tommy Wieringa, Benno Barnard, Les Murray, Désanne van Brederode, Marcel Möring, Willem Jan Otten en Oek de Jong.

Liter bijna gered
In 2020 leek het tijdschrift ten onder te gaan. In het najaar van 2020 kwam Liter 100 uit, getiteld ‘Stilte’, met de mededeling dat Liter niet op de oude voet door kon gaan. Op het bericht dat Liter opgeheven dreigde te worden volgde een stortvloed aan reacties en nam de Vermeulen Brauckman Stichting een cruciaal initiatief tot een meerjarige opdracht. Dankzij deze stichting en de steun van enkele particulieren kan deze maand Liter 101 verschijnen. Dit betekent echter niet dat Liter gered is: Liter is bijna gered. Om in 2022 door te kunnen zijn 75 nieuwe abonnees nodig. Er loopt dan ook een grootscheepse campagne om nieuwe abonnees voor het blad binnen te halen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen