Debra Fileta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 augustus 2021 door Debra Fileta

Debra Fileta schrijft open brief aan depressieve christenen

"Mentale problemen hebben niets te maken met een gebrek aan geloof, het kan juist op sommige dagen de katalysator zijn van een sterker geloof", dat zegt Debra Fileta in een open brief aan de 'depressieve christen'. Fileta is redacteur bij de Christian Post en schreef daar onderstaand opniestuk over een aantal misvattingen rondom depressie die ze tegengekomt in christelijke kringen.

"Een depressieve christen, is geen echte christen". 

Zijn statement galmde nog na in mijn oren als het luide kabaal van een gong. Vervolgens hing het als rook in de lucht, wachtend tot iemand het weg zou blazen. Ik wist niet precies hoe dit gesprek begonnen was maar van het één kwam het ander en hier zat ik met deze gast (toevallig ook nog pastor) en een klein groepje mannen en vrouwen die besprak waarom er depressiviteit onder christenen bestond.

Hij wist niet hoe mijn hart geworsteld had en dat mijn lichaam was bezweken onder de druk van de depressie.

Het zou sowieso een lastig gesprek geweest zijn voor die dan ook, maar voor mij was het extra pijnlijk. Omdat deze man niet begreep dat ik net uit een diep dal van depressie aan het kruipen was. Hij wist niet dat dit een zeer persoonlijk onderwerp voor mij was omdat ik net weer terugkwam uit de hel. Hij wist niet hoe mijn hart geworsteld had en dat mijn lichaam was bezweken onder de druk van de depressie. Maar dat Jezus mij de hele weg had gedragen.

Misschien herken je het. Misschien heb jij deze harde en veroordelende woorden van mensen gehoord die het niet begrijpen, en die niet snappen waar je doorheen bent gegaan.

Als gediplomeerd adviseur, breekt het mijn hart om deze mythes en leugens te horen over depressie en mensen met mentale problemen. Er kan zoveel schaamte zijn rondom dit onderwerp. Het spijt mij zeer als je dat meegemaakt hebt. Helaas (zeker binnen christelijke kringen) is er een grote kans dat je dit mee hebt moeten maken.

Hoe meer ik met anderen over dit onderwerp sprak, hoe meer ik ontdekte dat er een paar diepgaande misvattingen in omloop zijn onder gelovigen.

Deze aannames veroorzaken zoveel schade in mensenlevens en bij mensen die worstelen.

Allereerst is er de foute aanname dat je "zwak" moet zijn om te kampen met mentale problemen, alsof je worsteling een afspiegeling is van je kracht. Ten tweede, en dit hoor ik heel vaak, wordt de worsteling met mentale problemen gezien als een gebrek aan geloof. Ten derde wordt er gezegd dat het enige dat je als christen nodig hebt om uit een depressie te komen gebed en Gods Woord is.

Lieve vriend, deze aannames kunnen zich helaas niet verder weg van de waarheid bevinden en ze veroorzaken zoveel schade in mensenlevens en bij mensen die worstelen. Als je ooit één van deze statements hebt gehoord, dan moet je dit goed begrijpen:

1. Je worsteling is geen afspiegeling van je kracht
Je worsteling bepaalt niet hoe zwak je bent; sterker nog, diegenen die met mentale problemen kampen zijn vaak de sterkste types. Als het leven een reis is, dan zijn degenen die kampen met mentale gezondheidsproblemen de mensen die leven met 25 kilo extra baggage op hun schouders. Toch nemen ze dezelfde stappen als hun buurman. Het zijn stappen die trouw, hoop en een bijzonder stoutmoedige kracht herbergen.

Kracht is geloof in licht aan het eind van de tunnel, zelfs als je het niet ziet. En uiteindelijk betekent kracht dat we ons zwak voelen, omdat er Één is die ons sterk maakt.

Kracht betekent niet dat je geen worsteling kent. Kracht betekent dat je het einde van de dag haalt. Kracht betekent om hulp durven vragen. Kracht is het kennen van je beperkingen en je verwachtingen bijstellen als het lastig wordt. Kracht is het horen van ontmoedigende woorden en ervoor kiezen die woorden niet te geloven. Kracht betekent je vastklampen aan de waarheid. Kracht is het geloof in licht aan het eind van de tunnel, zelfs als je het niet ziet. En uiteindelijk betekent kracht dat we ons zwak voelen, omdat er Één is die ons sterk maakt (2 Korinthe 12:9-11). Als God onze sterkte is, kan niets ons tegenhouden. Hieroor ben jij als iemand die met deze pijnlijke worsteling kampt, één van de sterkste mensen op aarde. Geloof nooit iets anders wat dat betreft.

2. Je worsteling is geen afspiegeling van je geloof
Het is niet alleen zo dat dit gegeven niet klopt, het gaat ook in tegen de volledige boodschap van het evangelie. Als gelovigen is ons geen pijnvrij, ziektevrij, worstelingvrij leven beloofd. Sterker nog, Jezus herinnert ons eraan dat deze wereld vol van lijden is. Maar in dit lijden zijn we onze Heiland beloofd, een Trooster en een Vriend. Als ik terugkijk naar die moeilijkste momenten zie ik dat Jezus aan mijn zij was. Mijn eeuwige Hulp in tijden van nood (Psalm 46:1).

Ik herinner mij dat ik mij op een nacht zo alleen voelde en plotseling overweldigde Gods aanwezigheid mij. Precies toen ik het heel hard nodig had.

Mentale problemen hebben niets te maken met een gebrek aan geloof, het kan juist op sommige dagen de katalysator zijn van een diepgaander geloof.

Als gelovigen is ons geen pijnvrij, ziektevrij, worstelingvrij leven beloofd. Sterker nog, Jezus herinnert ons eraan dat deze wereld vol van lijden is.

Want op sommige dagen, op de moeilijkste momenten, was geloof het enige waar ik mij aan vast kon houden. Je worsteling is geen afspiegeling van je geloof. Als God de mensen met een gebroken hart nabij is, ben je dichter bij God dan ooit tevoren op zo'n moeilijk moment. Hou je vast aan die waarheid. Blijf je aan Hem vasthouden, wat iedereen ook zegt.

3. Je worsteling kan afnemen
Door mijn worsteling met angst en depressie heb ik geleerd dat geloof en actie hand in hand gaan. Als we geloof hebben, bewegen we. Toen Jezus de verlamde man bij het bad in Bethesda genas zei Hij: 'Sta op en wandel' (Joh. 5:8). Wandelen terwijl je verlamd bent lijkt onmogelijk - net zo onmogelijk als leven met angst en depressie soms voelt. Maar Jezus strekt zijn hand uit en vertelt ons dat we moeten gaan lopen. Neem de volgende stap. Beweeg dat deel van je lichaam waarvan je denkt dat het doodgaat. Onderneem actie. Vertrouw God dat Hij je de kracht geeft om die stap te zetten. Het houdt in dat we de rol van therapie en medicatie in het verlichten van onze worsteling ook begrijpen. 

Net als dat we een kankerpatiënt of iemand die diabetes heeft niet belachelijk maken vanwege hun lijden moeten we ons perspectief op mentale problemen zien als een worsteling van het brein en het lichaam. Alleen dan kunnen we het op een geschikte manier behandelen. Het is niet alleen goed maar ook noodzakelijk om therapie en je behoefte aan medicijnen kenbaar te maken. Er zijn veel oorzaken voor mentale problemen en of het nu komt door een trauma, hormonen, chemische inbalans of stress, het beïnvloedt elk aspect van je leven. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je de hulp krijgt die je nodig hebt en dat je goed voor jezelf zorgt. Wat een ander ook denkt of gelooft. Laat cynisme, angst of verkeerde aannames van anderen je niet tegenhouden in je herstelproces.

Mijn diepste verlangen is dat we, als een lichaam van Christus, onze houding veranderen en ons hart richten op dit belangrijke onderwerp - dat we een omgeving gaan creëren waarin we mensen die hiermee worstelen gaan omarmen en bemoedigen in plaats van dat we hen van ons afstoten.

Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de site van de Christian Post.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Mij werd ook weleens gezegd in mijn depressieve periode dat “mijn leven met God niet op orde zou zijn”. En diegene zei daar ook nog bij dat hij juist dolgelukkig is. Dit deed pijn en was hard. Maar ik gaf daarbij als antwoord of zijn leven wel op orde was met God, als hij zo dolgelukkig is in een gevallen wereld….” Dat is natuurlijk net zo een onzin maar dat deed ik om ze te laten nadenken over wat ze eigenlijk zeggen.Agape is vaak ver te zoeken en de veroordeling ligt altijd op de loer. Het getuigt ook niet van barmhartigheid.
W
Ik ben ook blij dat iemand hier eens een totaal andere kijk op heeft. Depressie is niet iets om voor te schamen. Het gebrek aan medeleven eerder wel. Depressie is niet iets waar je je zomaar van kan bekeren. Dan begrijpt je het niet. Wel kan je ervoor kiezen ermee naar God te gaan. Dan kom je eruit en draagt Hij je. God was bij me in mijn donkerste dagen. Al voor ik Hem kende!!!!
M
Sterk verhaal van Debra Fileta