Ds. B. J. van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Predikant geeft advies aan stel in verkeringstijd: "Kleed elkaar niet uit"

"Ik heb al bijna twee jaar een relatie en wij beiden weten dat we voor elkaar bestemd zijn. Ook op seksueel vlak groeien we enorm naar elkaar toe, het wordt en is steeds lastiger om van elkaar af te blijven terwijl we beter weten. Geen gemeenschap, wel seksuele handelingen. Ik las in een boek dat we een lievelingszonde hebben en dat als we doorgaan met die zonde dat we alsnog niet bij God mogen leven straks. Ik word er verdrietig van. Wat moet ik nou? Ik wil zo graag gewoon bij elkaar zijn zonder al die verleidingen", schrijft een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Allereerst, het proces dat je doormaakt is heel gezond", antwoordt ds. B. J. van de Kamp. "Als de liefde in je hart gelegd wordt en groeit, groeit ook het verlangen om samen te zijn. Zo heeft God ons geschapen. Dat is mooi. Daar mag je dankbaar voorzijn. Een boekje in de Bijbel waar je dit ziet gebeuren is het boekje Hooglied. Prachtig zoals daar de scheppingsgaven van God worden bezongen in hetgeen je als jongen en meisje, man en vrouw in elkaar ontvangt. Tevens zie je daarin ook hoe belangrijk het is dat je samen leeft in het geloof van de Heere God.

Hooglied en ook ons huwelijk -zie Efeze- is een beeld -metafoor- voor de liefde tussen Christus en Zijn gemeente. De goede volgorde is dan ook, dat je allereerst een geestelijk relatie hebt met de Heere Jezus, ieder persoonlijk en ook samen. Vervolgens dat je ook voelt elkaar trouw te willen zijn zolang je leven mag. Er willen zijn tot heil en zegen van de ander. En dan komt er ook een verlangen om lichamelijk één te zijn. Daarom is een ruime verkeringstijd heel verstandig, maar die moet ook niet te lang zijn. Op een bepaald moment ben je echt aan het huwelijk toe."

De predikant pleit voor het beleven van de seksuele gemeenschap in het huwelijk. "Vandaar mijn advies – wacht niet te lang, je bent geen mens van staal. Maar geslachtsgemeenschap voor het huwelijk is geen hoererij. Je bent volgens de Bijbel dan wel verplicht om in het huwelijk te treden. De jongen moest dan de bruidsschat betalen en mocht de relatie met zijn meisje niet verbreken.

Kort gezegd: Ga elkaar niet uitkleden etc. want dan maak je het elkaar wel heel erg moeilijk. Maar dat er bij jullie heel veel meer gebeurd tijdens een knuffelpartijtje dan wanneer je iemand als groet een hand geeft, is heel gewoon en gezond en ook een mooie gave van God. (...) Als laatste zou ik willen zeggen: maak met elkaar goede afspraken. (...) Bedenk tevens dat ook je huwelijksleven een groei en leerproces is. Ook op seksueel gebied. Je kunt daarin een heel aantal elementen heel verschillend beleven. Blijf daar met elkaar over praten, zodat je niet uiteen groeit, maar juist samen verdiept en versterkt wordt."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een ontroerend mooi antwoord van deze predikant op de vraag van twee jonge geliefden, die hem voorgelegd werd. Met zo’n antwoord kunnen deze twee vooruit. (Lees vooral ook even het uitgebreide antwoord van deze predikant op het REFOWEB.)

Wat ben je gezegend als jongere, wanneer je zo’n predikant hebt!

Een pastor, die niet mijlenver boven je staat, maar die naast je zit, met je meedenkt, je worsteling aanvoelt en je wijze adviezen geeft.