Vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2021 door Redactie

Ministerie stuurt binnenkort wellicht prikbussen naar christelijke gemeenten

Na een stroeve start wordt Nederland op dit moment in rap tempo gevaccineerd tegen corona. Toch is lang niet iedereen van plan om zich te laten vaccineren. Om de beoogde vaccinatiegraad van 85 procent te halen, heeft het ministerie van Volksgezondheid nu een ander plan bedacht: binnen enkele weken worden er prikbussen gestuurd naar achterstandswijken én christelijke gemeenten.

Vaccinatiegraad
Het demissionaire kabinet heeft er geen geheim van gemaakt dat men uiteindelijk een vaccinatiegraad van 85 procent wil bereiken. Dat is behoorlijk hoog. Toch lijkt het er op dat dit gehaald gaat worden. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat zo’n 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder of al een prik tegen corona gehad heeft, of van plan is om deze te nemen. Maar het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid niet alleen om de vaccinatiegraad, maar ook om de spreiding. Daarom willen ze zich gaan focussen op plaatsen waar de bereidheid om te vaccineren laag is.

Achterstandswijken en christelijke gemeenten
Er zijn in Nederland op dit moment twee plaatsen te noemen waar de bereidheid om te vaccineren lager ligt dan gemiddeld en waar de vaccinatieopkomst laag is. Dat zijn aan de ene kant achterstandswijken en aan de andere kant christelijke gemeenten, waar veel mensen uit principiële overtuigingen geen vaccin willen. Het ministerie is voornemens om tijdens een landelijke campagnedag prikbussen te sturen waarin mensen zich kunnen laten vaccineren.

Het ministerie stelt met de campagne te willen voorkomen dat er straks lokale corona-uitbraken zijn die volgens hen wellicht zelfs tot mutaties van het coronavirus kunnen leiden. In de zogeheten prikbussen krijgen mensen voorlichting over de vaccins. Wie dat wil kan ook direct worden gevaccineerd. De eerste prikbussen zijn al op pad gegaan. Onder meer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is dat het geval.

Kwestie van tijd
Voor zover bekend is er nog geen prikbus een christelijke gemeente binnengereden. Als het ministerie bij haar voornemen blijft, zal dat echter een kwestie van tijd zijn. De verwachting is namelijk dat in sommige christelijke gemeenten de vaccinatieopkomst laag zal blijven. Voorlopig lijkt men zich echter vooral te richten op achterstandswijken. Mirjam Bikker, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, is daar blij mee. ”Heel goed”, schrijft ze op Twitter bij een bericht dat de prikbus in Utrecht rijdt. ”In de kwetsbaarste wijken is de vaccinatiegraad laag. Daarom dichtbij informatie verstrekken en het wegnemen van bureaucratische hobbels. Ik vroeg met Lilianne Ploumen om zo snel mogelijk praktisch en concreet aan de slag te gaan op deze plekken. Zoals de prikbus, top!”


Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Ik vat het sturen van 'prikbussen' op als een belediging van de mensen die hiermee benaderd worden. Christenen, maar ook mensen die vanwege andere motieven geen vaccinatie wensen, worden hiermee lastig gevallen. De overheid moet deze vorm van indirecte dwang beslist achterwege laten. Iedereen heeft het recht een vaccinatie te weigeren, en daarover hoeft men geen verantwoording af te leggen aan de overheid.

Vandaag is het de vaccinatie, morgen het vaccinatie-paspoort. Dit moeten we niet willen.