klas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2021 door Redactie

Man veroordeeld omdat hij geen enkele school Bijbels genoeg vindt en kinderen thuis houdt

De rechtbank in Den Bosch heeft een christelijke man in hoger beroep veroordeeld tot een geldboete van 300 euro en een voorwaardelijke celstraf omdat hij zijn kinderen niet naar school laat gaan. Hij vindt dat geen enkele school in de omgeving voldoende rekening houdt met de Bijbel. Daarom hield hij zijn kinderen van 9 en 11 jaar thuis.

Dat mag niet, zo meende de rechter. De argumenten van de man waren niet sterk genoeg om een veroordeling te voorkomen. Het is overigens niet zo dat er geen christelijke scholen te vinden zijn in de regio waar het gezin woont. Ze komen namelijk uit de omgeving van Werkendam en in de directe omgeving zijn meerdere reformatorische en protestant-christelijke scholen te vinden. Die scholen houden volgens de man echter te weinig rekening met de Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid. Opvallend, aangezien juist reformatorische scholen dat vaak als grondslag hebben.

De man meent echter dat de reformatorische scholen in zijn omgeving hier onvoldoende rekening mee houden in hun beleid en verwijt ze ’geestelijke passiviteit’. De rechters vinden echter dat hij zijn bezwaren niet genoeg kan onderbouwen. Daarom oordeelde de rechtbank in Breda eerder ook al dat de kinderen moeten voldoen aan hun leerplicht en dat ze dus gewoon naar school moesten. Hierop besloot de vader een hoger beroep aan te tekenen, maar ook deze verloor hij dus.

Overigens is het in sommige gevallen mogelijk om kinderen thuisonderwijs te geven en als ouders ervoor te kiezen ze niet naar een school te laten gaan. Geloofsovertuiging is één van de redenen die daarvoor gebruikt kan worden. Dat kan echter niet lukraak. Ouders dienen in dat geval aan te tonen dat er in de omgeving geen school te vinden is die past bij hun geloofsovertuiging. In dit geval vonden de rechters dus dat dit door de vader onvoldoende aangetoond is, mede omdat er verschillende reformatorische scholen in de omgeving zijn.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen