Hillsong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2021 door Redactie

Onderzoek: waarom worden mensen evangelisch? Vul de vragenlijst in!

In de afgelopen jaren hebben veel mensen de overstap gemaakt van een gereformeerde kerk naar een evangelische kerk. Op CIP.nl hebben daarover de nodige artikelen gestaan. Een belangrijke vraag die ja daarbij kunt stellen is: waarom nemen mensen deze stap. Gaat het ze om de manier van vieren? Of spelen ook verschillen mee in hoe de Bijbel wordt uitgelegd? En hebben de mensen die tegenwoordig overstappen dezelfde redenen als zij die pakweg 15 jaar geleden van kerk veranderden?

Gertjan Oosterhuis zag als lid (en later predikant) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) regelmatig mensen vertrekken. Nu doet hij, vanuit zijn Masterstudie Christelijke Spiritualiteit aan de TU Kampen, onderzoek naar deze overstappers. Hij is geïnteresseerd in drie vragen. Wat waren (vroeger en nu) de motieven om te vertrekken? Hoe is de ontvangst in de nieuwe gemeente verlopen? En hoe kijken mensen na verloop van tijd op hun overstap terug? Wanneer je op deze vragen een antwoord vind kunnen de kerken hopelijk iets van elkaar leren.

Het onderzoek is op dit moment in volle gang, en de eerste resultaten worden in augustus verwacht. Daarover hoopt CIP.nl te zijner tijd het een en ander te publiceren.
Wanneer je zelf zo'n overstap hebt gemaakt en je wilt meedoen aan het onderzoek, dan kun je een vragenlijst downloaden via deze website.

Doe mee aan het onderzoek en vul de vragenlijst in!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zit ik er weer niet bij :( :( :(. Ik ben niet overgestapt van seculier naar gelovig. Desalniettemin interessant te onderzoeken waarom zulke bekeerlingen vooral in evangelische gemeenten terecht komen en niet in de reformatorische kerken.
Een verlangen naar meer levendigheid en verbinding met Gods Geest in je persoonlijke omgang met de Heere, kan de stap bevorderen die je naar een andere gemeente brengt. De oude gemeente is daardoor niet minder geestelijk, maar heeft een andere gevoelstemperatuur. Dus het is een persoonlijke overweging die meer bij jouw beleving past. Maar het gras kan daar evengoed verkleuren en uiteindelijk draait het niet om louter beleving maar om de manier waarop jij je relatie met de Heere gestalte geeft.