Boris Johnson
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2021 door Patrick Goede

Britse premier Johnson haalt Bijbel aan als hij gevraagd wordt naar zijn geloof

Premier Boris Johnson van Groot-Brittannië is onlangs voor de derde keer getrouwd. Nadat zijn voorgaande huwelijken in de Anglicaanse kerk hadden plaatsgevonden trouwde hij dit keer in een Rooms-katholieke kerk. Naar aanleiding daarvan werd hem door ITV news gevraagd of hij gelovig was. Nadat Johnson aanvankelijk weigerde antwoord te geven op die vraag haalde hij Psalm 14 aan: "De dwaas zegt in zijn hart dat er geen God is". 

Boris Johnson werd als kind gedoopt in de katholieke kerk maar leek zich daarna (in ieder geval voor de vorm) te conformeren tot de in het Verenigd Koninkrijk gangbare Anglicaanse kerk. De vraag wat hij geloofde werd afgelopen week relevant omdat Johnson als katholiek de namen van de Anglicaanse bisschoppen niet meer naar koningin Elizabeth mag sturen. Nu moet iemand anders dat gaan doen omdat Johnson anders "verbannen" kan worden.

Dit is een nogal gekke regel in de Britse wet omdat een islamitische of Joodse ministerpresident dit wel zou mogen doen. De overgrootvader van Johnson was overigens een islamtische journalist die op gruwelijke wijze vermoord werd door een knokploeg van Ataturk aanhangers. Hij zou hebben meegewerkt met de Britten toen zij tijdens de Eerste Wereldoorlog Groot-Brittannië bezetten.

Dat Johnson voor de derde keer in het huwelijksbootje mocht stappen roept binnen de katholieke kerk vragen op. De kerk is namelijk geen voorstander van kinderen buiten het huwelijk en Johnson en zijn huidige vrouw hadden namelijk al een kind samen voordat ze gingen trouwen. Daarnaast is in de katholieke kerk scheiden niet toegestaan. Maar omdat de twee voorgaande huwelijken van Johnson buiten de katholieke kerk gesloten waren mocht het wel. 

Christopher Lamb, correspondent bij Catholic Magazine zegt daarover: "Er zal een gevoel ontstaan dat Johnson een voorkeursbehandeling krijgt van de kerk. Waarom wordt ministerpresident Johnson wel verwelkomd en mag hij trouwen en anderen niet?"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hebben de Britten in WO I Groot Brittanië bezet? Of was het Ataturk?
W
Boris Johnson een voorkeursbehandeling van de kerk? Van God hoeven “de groten der aarde” geen voorkeursbehandeling te verwachten. In het eeuwige leven zullen deze gradaties en posities afgedaan zijn. Maar:

Waar is het dienend leiderschap? Welnu in de wereld zijn er niet velen, of misschien wel géén. Toch zijn er van die mannen geweest. Nelson Mandela was er misschien één? Wedergeboren? Waar zijn de wedergeboren Godsmannen? Het zou geweldig zijn dat er één opstond in de politiek. Het is moeilijk want ze hebben vaak geen wereldse ambities..