Tjalling Vonk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2021 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie-SGP Rotterdam uit elkaar: "We zitten verschillend in de wedstrijd"

LHBTI'ers, het vluchtelingenbeleid, de islam en de houding ten opzichte van Forum voor de Democratie. Zomaar wat onderwerpen waarover ChristenUnie en SGP anders denken. In Rotterdam zijn de twee christelijke partijen dan ook uit elkaar gegroeid. De Rotterdamse ChristenUnie-fractie gaat in 2022 zonder de SGP de verkiezingen in, meldt het AD.

"Inhoudelijk zitten we inmiddels echt verschillend in de wedstrijd", zegt lijsttrekker Tjalling Vonk (foto) in gesprek met het AD. In het interview komt ook de omstreden Nashvilleverklaring ter sprake. Onder de verklaring stond ook de naam van SGP-leider Kees van der Staaij, wat overigens niet zijn bedoeling was. De verklaring staat ver af van het ChristenUnie-gedachtegoed. Dat SGP en ChristenUnie desondanks onder één vlag opereren, leidt om die reden tot verwarring.

CIP.nl sprak onlangs met politicoloog Hans Vollaard over de vraag of ChristenUnie en SGP de krachten zouden moeten bundelen. "Dat lijkt mij ook erg ingewikkeld", zei hij in dit interview. "Politieke standpunten op het gebied van migratie, klimaat en Europa lopen behoorlijk uiteen. Ook denken beide partijen verschillen over welke rol het christelijk geloof heeft in het bedrijven van politiek."

Voormalig ChristenUnie-senator Roel Kuiper legde onlangs uit waarom hij niet langer voorstander is van een fusie tussen SGP en CU: "In het verleden was ik hier een voorstander van en heb er meer dan eens voor gepleit en ook persoonlijk het gesprek hierover met de broeders van de SGP gezocht. Nu niet meer. De partijen zijn te verschillend qua partijcultuur en soms ook qua politieke keuzes. Laten SGP en CU vooral goede samenwerkingspartners zijn. Er is gelukkig veel dat verbindt. Dat heb ik gemerkt toen ik vele jaren letterlijk naast een SGP-senator zat in de Eerste Kamer."

Sinds 2018 is de ChristenUnie-SGP (één zetel) onderdeel van de Rotterdamse coalitie. Volgend jaar gaat de ChristenUnie Rotterdam voor twee zetels. "Ik hoop dat we een bredere groep christenen aanspreken dan hiervoor, ook mensen voor wie de SGP een brug te ver is", stelt Vonk in het AD.

Foto: Rijnmond | YouTube

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De kloof tussen deze twee (denk) werelden is enorm. Je ziet de breuk (schisma) die er in NL en westerse wereld loopt ook binnen de christelijke denominaties ontstaan. Het gaat in rap tempo. De CU is erg naar de linksliberale kant van het spectrum opgeschoven. De SGP blijft min of meer trouw aan haar overtuiging die ze al decennia heeft.

Dus ja er ontwikkeld zich een verdiepende kloof door alle (christelijke) verbanden.
W
Ik kan mij als Christen onvoldiende herkennen in beide politieke partijen. De CU is te vrijzinning en te politiek correct, de SGP is Calvinistisch (wijs ik af) en te wettisch. Bovendien mis ik heel sterk de leiding van de Heilige Geest binnen de ‘christelijke’ politiek, met uitzondering van Kees van der Staaij (!), terwijl ik juist Zijn (HG) invloed meer binnen de CU zou verwachten. MAW ‘charisma’ is onvoldoende aanwezig binnen de Christelijke politiek, het is te zeer een intellectuele (SGP) of bevindelijke (CU) aangelegenheid.