München kerken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2021 door Redactie

Aartsbisschop München dient ontslag in, maar blijft na aandringen van paus Franciscus

Na een flinke opschudding in het Vaticaan heeft de aartsbisschop van München toch besloten bij de katholieke kerk te blijven. Kardinaal Reinhard Marx diende per brief zijn ontslag in bij paus Franciscus, omdat hij vond dat de kerk niet genoeg deed aan het voorkomen en afkeuren van seksueel misbruik binnen de kerk, aldus Religion News. De paus weigert het ontslag van de aartsbisschop en schrijft een brief terug aan de aartsbisschop.

In zijn reactie benadrukt de paus de verantwoordelijkheid van Marx richting de andere bisschoppen in zijn bisdom en daarbuiten. "Naar mijn mening moet elke bisschop van de kerk het op zich nemen en zich afvragen: Wat kan ik doen in deze moeilijke situatie?", reageert paus Franciscus.

Marx ondernam al verschillende acties tegen seksueel misbruik binnen de Duitse kerk. Zo liet hij onderzoek uitvoeren naar het misbruik in München en Freising. Hij benaderde hiervoor hetzelfde bedrijf dat na onderzoek zeker driehonderd gevallen van kindermisbruik tussen 1975 en 2018 aan het licht bracht in Keulen. Naast het initiëren van het onderzoek, richtte Marx de stichting Spes et Salus op, die geestelijke en financiële steun biedt aan slachtoffers van seksueel misbruik.

De Duitse kardinaal staat in het Vaticaan positief bekend als 'hervormer'. "Marx laat zien dat er geen taboes mogen zijn als het gaat om de consequenties van verkeerd gedrag", aldus Birgit Mock, voorzitter van het forum van de regionale raad van de katholieke kerk (synode) op het gebied van van Seksualiteit en Partnerschap. Hij is een sterk pleitbezorger voor rechten van immigranten en asielzoekers. Daarnaast steunde hij openlijk het initiatief van verschillende bisschoppen in 2016 om gescheiden en burgerlijk hertrouwde katholieken toe te laten tot de communie. Marx pleitte ook voor ruimte binnen de kerk om LHBTI'ers toe te laten tot de gemeenschap.


Seksueel misbruik
- Mara werd ritueel misbruikt: “Als God almachtig is, hoe kon Hij toekijken en niets doen?”
- Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias
- Marianne werd verkracht: "Mijn vertrouwen in God is gegroeid"
- Slachtoffer van seksueel misbruik vraagt zich af: "Is het ooit nog mogelijk om los te komen uit die wereld?"
- Beth Moore verlaat Southern Baptist Church: "Misstanden in strijd met het evangelie"
Meer over Seksueel misbruik »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen