Surge Conferentie 2020
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2021 door Redactie

Schotse kerk krijgt vergoeding van 25.000 pond na annuleren conferentie wegens anti-abortus spreker

De Schotse Destiny Church moest een driedaags evenement aflassen, omdat de hoofdspreker een uitgesproken mening heeft tegen abortus en homoseksualiteit. Verschillende actiegroepen kwamen in opstand tegen de christelijke Surge-conferentie, toen zij vernamen dat Larry Stockstill een van de aanwezige sprekers zou zijn. Daarop trok de gemeenteraad van Edinburgh de vergunning voor de conferentie in. De kerk stapte naar de rechter en na een lange rechtszaak krijgt de gemeente een schadevergoeding van omgerekend bijna 30.000 euro van de gemeenteraad van Edinburgh, meldt de Christian Post.

"We zetten ons in voor het bevorderen van diversiteit en gelijke rechten voor iedereen. Het voorgestelde evenement voldeed niet aan de normen die we verwachten van degenen die onze locaties huren en bezoeken en de boeking is daarom geannuleerd", luidt de officiële reactie van de gemeenteraad. Ondanks het ontbreken van een vergunning voor het huren van een locatie ging de conferentie eind juni toch door in digitale vorm. Wegens de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de fysieke samenkomsten door te laten gaan.

Waar de Edinburgh stelde dat de gemeente discriminerend was richting LHBTI'ers, stelt Destiny Church dat de kerk gediscrimineerd wordt op basis van hun geloofsopvatting. "We zijn vrij om een religieus evenement te organiseren waar sprekers uitkomen voor hun geloofsopvattingen", aldus de voorganger van Destiny Church Andrew Owen.

De uitspraak van de rechter volgt een jaar na de aanklacht van Destiny Church. De evangelische kerk organiseerde in 2020 een conferentie Surge van drie dagen, waar verschillende sprekers waren uitgenodigd. Op het programma van Surge stonden sprekers zoals Larry Stockstill. Stockstill is een omstreden voorganger om zijn uitgesproken mening tegen abortus en homoseksualiteit. Zo noemt hij in zijn boek uit 2007 He Teaches My Hands to War homoseksualiteit 'niet normaal gedrag' en 'niet geaccepteerd door God'. Andere sprekers waren Evangelical Alliance en Gavin Calver.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hebben de voorstanders van gelijke rechten nu echt niet in de gaten dat het beknotten van de vrijheid van meningsuiting de dood in de pot is? De hele westerse vrije samenleving en democratie bestaat bij de gratie van de vrijheid van meningsuiting. Wanneer je de vrijheid van meningsuiting teniet wilt doen, omdat die afwijkend is van je eigen mening, zet je hele gevaarlijke stappen op weg naar een dictatuur.
Aflassen? Dat doet een lasser, als hij zijn werk netjes afrondt. Bedoeld is afgelasten.