D66-Kamerlid Paul van Meenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2021 door Redactie

D66 zet voltooidlevenwet ondanks wetenschappelijke kritiek door

Ondanks het feit dat slechts een klein gedeelte van de 75-plussers een doodswens heeft, gaat D66 door met de voltooidlevenwet. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2,07 procent van de 75-plussers actief hun leven zou willen beëindigen. Ongeveer 80 procent van deze groep heeft een verlangen naar een natuurlijke dood, niet naar actieve levensbeëindiging. D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt nu tegen het Reformatorisch Dagblad dat "er wel meer wetten zijn die betrekking hebben op kleine groepen burgers".

Het wetsvoorstel 'Waardig Levenseinde' zorgt al lange tijd voor discussie. Pia Dijkstra, Kamerlid voor D66, diende de wet in juli 2020 in bij de Tweede Kamer, nadat het in het regeerakkoord bewust niet werd besproken en over de kabinetsperiode heengetild werd. Een commissie onder leiding van Els van Wijngaarden, universitair docent en onderzoeker, zocht uit dat er slechts 10,000 senioren van 55-plus in Nederland "lijden aan het leven" en een langdurige doodswens hebben. Van deze 10,000 behoren veel mensen tot een lagere sociale klasse, waren ze veelal lager opgeleid en bleek de wens afhankelijk van zorgen die ze hebben.

Inmiddels blijkt uit een nieuwe studie, die zich richt op mensen van 75 jaar en ouder, dat zelfs bij die groep een actieve doodswens nauwelijks leeft: in plaats van 1,34 procent bij 55-plussers leeft van de 75-plussers 2,07 procent met de wens tot levensbeëindiging. Hiervan heeft 79 procent het verlangen naar een natuurlijke dood.

De vraag leeft dan ook of het wetsvoorstel mogelijkheden schept die meer kwaad dan goed doen. De onderzoekers melden dat de zorg deze groep nauwelijks in het zicht heeft. Het wetsvoorstel bedient daarmee een doelgroep die het niet voldoende kent, zeggen critici. D66 laat zich na navraag van het Reformatorisch Dagblad niet uit het veld slaan, zegt Kamerlid Van Meenen die het dossier van collega Dijkstra overnam. "Wij gaan door. Bij een gevoelige wet als deze is snelheid niet het allerbelangrijkst. Zolang er maar schot in de zaak zit, is het goed."

NPV-directeur en Eerste Kamerlid Diederik van Dijk noemt D66' "doof en blind voor tegenargumenten":

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
D66 ,liefhebbers, vereerders en aanbidders van de dood,of het nou om mens of dier gaat ,de dood wordt steevast als de 'verlosser' van de problemen voorgesteld. I.p.v. de Verlosser die het probleem van de dood overwon,Jezus;Wordt het 'probleem '; Het leven, overwonnen met de dood!