Hans Borghuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2021 door Hans Borghuis

Zou Jezus het vaccin nemen?, vragen christenen zich af

Deze maand plaatste een Facebookvriend een post waarin hij de vraag stelde hoe om te gaan met de toenemende polarisatie rondom vaccinatie en de corona-aanpak van onze overheid. In de reacties op deze post werd de polarisatie meteen - scherp en pijnlijk - duidelijk. Een van de reageerders stelde de vraag of Jezus ook een spuitje zou hebben genomen. Het antwoord werd er gelijk bijgegeven: ‘Echt niet!’.

Nu wil ik niet twijfelen aan de intenties van de vraagsteller, die vertrouw ik. Maar aan de ene kant werden genoemd ‘christelijke vrienden die net het felbegeerde vaccin hebben ontvangen, die weer op vakantie mogen en dat soms trots, met foto en al meedelen’. Aan de andere kant werden christelijke vrienden genoemd die ‘veel linkjes toesturen die een somberder en duisterder beeld laten zien’. En: ‘zij praten niet over vakantie maar over hoe zij zich moeten voorbereiden op een duistere toekomst’.

Zou Jezus ook zo furieus reageren op mensen die zich laten vaccineren? Zou Jezus ook zo heftig stelling hebben genomen?

Polariserend
Met alle respect (oprecht), maar is alleen dit niet al lichtelijk polariserend? Christelijke vrienden die gevaccineerd en wel weer op vakantie mogen, stellen tegenover christenen die het helemaal niet over vakantie hebben, maar juist over een nare toekomst? Licht tegenover duisternis. Lichtzinnigheid tegenover bezonnenheid. ‘Hoe gaan we hier als kerk en als christenen mee om?’ luidde de vraag.

Natuurlijk kwamen daar de reacties. Sommige nog wat verder polariserend, andere meer genuanceerd. Iemand vroeg zich af of Jezus een spuitje zou nemen. Hij was er zelf van overtuigd dat Jezus dit niet, nooit zou doen. Ik kreeg deze opmerking niet meer uit m’n hoofd.

Zou Jezus ook zo’n post hebben geplaatst? Zou Jezus ook zo furieus reageren op mensen die zich laten vaccineren? Zou Jezus ook zo heftig stelling hebben genomen? Zou Jezus hier ook hele epistels aan hebben gewijd? Zou Jezus ook het internet hebben afgespeurd naar allerhande theorieën? Zou Jezus…

Christenen die het ook niet zo goed weten
Ik spreek oprechte christenen die het ook niet zo goed weten. Veel van hen hebben zich inmiddels laten vaccineren, om uiteenlopende redenen. Niet zelden omdat ze daarmee andere mensen met wie ze contact hebben proberen te beschermen. Omdat ze met kwetsbare groepen te maken hebben. Soms omdat ze zo weer kunnen reizen, bijvoorbeeld omdat ze zendeling zijn (en hun leven wagen voor anderen). Sommigen laten zich vaccineren voor hun familie, sommigen voor zichzelf vanwege een broze gezondheid en ja, soms ook om weer enigszins ‘normaal’ te kunnen leven.

Jezus zou hebben geluisterd, zich hebben verdiept in het leven van mensen. Hij zou geduld hebben gehad, lief hebben gehad.

Ook spreek ik christenen - en niet-christenen trouwens - die het óók niet zo goed weten, die er zelf voor kiezen zich nu niet te laten vaccineren. Omdat zij daar hun eigen redenen en afwegingen voor hebben. Maar, gaan wij dan nu bepalen wie zich wel en niet mogen laten vaccineren? Gaan we mensen langs de meetlat leggen? Wanneer je in de gezondheidszorg werkt, dan is het oké je te laten vaccineren, maar als je het doet - en dan ook nog een foto durft te delen - zodat je weer kunt reizen, dan zullen wij je veroordelen?!

Zou Jezus een spuitje hebben genomen? Jezus zou hebben geluisterd, zich hebben verdiept in het leven van mensen. Hij zou geduld hebben gehad, lief hebben gehad. Jezus zou hebben gevraagd in Hem te geloven. Hij zou mensen niet hebben veroordeeld. Hij zou hebben opgeroepen tot nederigheid, over vergeving hebben gesproken en gevraagd hebben oog te hebben voor de armen, de zieken, de zwakken. Jezus zou het belang van anderen hoog hebben geacht en mensen in hun waarde hebben gelaten.

Samen
Kunnen we het daar alsjeblieft weer over hebben? Dat we weer samen optrekken om Zijn licht zichtbaar te maken in deze wereld? Door Hem na te volgen in datgene, wat we wél van Hem weten? Zullen we zo de polarisatie stoppen en ons weer verbinden?!

Hans Borghuis is spreker en trainer. Klik hier om zijn website te bezoeken.


Briefwisseling coronavaccin
- Slotbrief voorstander coronavaccin: ‘Er is meer aan de hand dan een griep'
- Slotbrief criticus coronavaccin: 'Vaccineer voorlopig gewoon niet'
- Arts reageert opnieuw op criticus coronavaccin: 'Loop een dag mee op een corona IC-afdeling'
- Criticus coronavaccin en onderzoeker reageert op arts: 'Coronacijfers zijn misleidend'
- Arts reageert op tegenstander coronavaccin: 'Miljoenen mensenlevens zijn door vaccinatie gered'
Meer over Briefwisseling coronavaccin »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Wat een doldwaze vraag "Zou Jezus het vaccin nemen?". In de tijd van Jezus waren er geen vaccins en Hij heeft zich daar dus ook niet over uitgelaten. Zoals Hij over heel veel dingen niets heeft gezegd, althans niet weergegeven door de vier evangelieschrijvers. Waar Jezus wel volop over heeft gesproken is: liefde. Als we een klein beetje in zijn geest proberen te doen en te spreken, dan gaan we elkaar vast geen verwijten maken over allerlei zaken die de kern van ons geloof niet raken.
Het is een experimenteel 'vaccin', dus het heeft een voorwaardelijke goedkeuring. Dit omdat o.a. de bijwerkingen op lange termijn onbekend zijn. Dat heeft alles te maken met de code van Neurenberg. En aan elk persoon die zich laat vaccineren MOET dit héél duidelijk worden verteld. En dat gebeurt niet. En daardoor is een ieder die vaccineert schuldig. (Er zijn artsen die zich daar wel aan houden.)

Verder heeft het verbieden van HCQ en Ivermectine honderd duizenden doden tot gevolg. Ook zo'n politieke volksverlakkerij. SCHANDALIG!
R
“Honderduizenden doden tot gevolg” . Onderbouwen Koos, en niet met berichten van facebook o.i.d.!!!
Toon meer reacties (13)