Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 juli 2021 door Arie van der Veer

Wedergeboorte: het onzichtbare werk van God in je hart

Jezus zei: ‘Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien’ - Johannes 3:3.

Ze hadden ’s nachts afgesproken.
Jezus en Nikodemus.
De rabbi, die duizenden mensen om Zich heen verzamelde, en een schriftgeleerde.

Jezus was anders dan zijn collega’s.
Ze moesten werkelijk niets van Hem hebben, zagen Jezus als een groot gevaar.

Door het werk van God in je hart ga je anders denken, anders voelen, andere keuzes maken. Dat is wedergeboorte.

Ik weet niet of Nikodemus bang was.
Misschien hebben Jezus en hij bewust voor dat tijdstip gekozen.
Overdag met al die drukte zouden ze dat gesprek nooit gevoerd kunnen hebben.

In de Bijbel wordt verslag gedaan van dat gesprek. Het staat beschreven in Johannes 3:1-21. Als je het hardop leest, kost je dat een paar minuten.
Het gesprek zal vast over meer zijn gegaan dan wat daar staat.

Ik denk dat Jezus en Nikodemus vooral ook over het koninkrijk van God gesproken hebben. Daar had Jezus het al zo vaak over gehad. Het koninkrijk van God is begonnen, was Zijn boodschap.

Tot drie keer toe beklemtoonde Jezus in dit gesprek de noodzaak van wedergeboorte. Hij zegt: ‘Als iemand niet wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien.’

God vraagt van jou dat je Jezus aanneemt, dat je Hem vraagt of Hij in je hart wil komen wonen. De rest doet God.

Het is heel goed mogelijk dat Nikodemus de volgende vragen heeft gesteld: Maar waaraan zien we dat dan? Wat is er van dat koninkrijk te merken? Hoe gaat dat in je eigen leven?

Jezus legde uit dat een gelovige de wereld anders gaat zien. Door het werk van God in je hart ga je anders denken, anders voelen, andere keuzes maken. Dat is wedergeboorte. Het onzichtbare werk van God in je hart.

Aan geloven zitten twee kanten: jouw verantwoordelijkheid en Gods werk. God vraagt van jou dat je Jezus aanneemt, dat je Hem vraagt of Hij in je hart wil komen wonen. De rest doet God. Onzichtbaar voor een mens. We hebben er helemaal geen grip op. Het is helemaal Gods werk. Maar het blijft niet verborgen. Het zaad van Gods Woord komt in je bestaan tot leven, geeft vrucht!

Nikodemus was aanwezig bij Jezus’ begrafenis. Hij regelde een heleboel zaken. Hij was het gesprek blijkbaar nooit vergeten.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wedergeboorte of opnieuw geboren worden, maar dan niet als natuurlijk, maar als geestelijk mens. Je komt nu niet tevoorschijn in de zichtbare wereld, maar je gaat functioneren in de geestelijke. Je zoekt nu niet meer de dingen van de aarde, maar die boven zijn. Je zoekt nu niet een aards koninkrijk of volk, maar een hemels, niet een zichtbare tempel, maar een geestelijke, niet een aards Jeruzalem, maar een hemelse stad (waar ook Abraham naar verlangde), niet een strijd tegen mensen, maar tegen demonen, enz. Dát is de nieuwe mens naar Gods hart!
L
"Hij was het gesprek blijkbaar nooit vergeten". Dat is wat belangenloze liefde uitwerkt. Wat een wonder. Jezus is Koning! Dank broeder van der Veer. Gods zegen en nabijheid van harte toegewenst!