Pieter Grinwis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2021 door Redactie

ChristenUnie: openheid nodig bij afhandeling schade toeslagenaffaire

De schade-adviezen in de toeslagenaffaire moeten openbaar worden. Daarvoor pleit ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis in een motie die hij vandaag indient. Gedupeerden die het niet eens zijn met de compensatie, moeten hun schade onderbouwen bij een aparte commissie: de Commissie Werkelijke Schade. De oordelen van deze commissie zijn niet openbaar en dat moet anders.

Pieter Grinwis: "Deze ouders zijn alle vertrouwen in de rechtsstaat kwijtgeraakt. Mensen zitten in de schulden, gezinnen zijn kapot gemaakt, huwelijken zijn gestrand en er is psychische nood. Dan is het cruciaal dat de overheid alles doet om vertrouwen te herstellen en transparant is over de manier waarop de schade wordt afgehandeld. Ik schrik ervan dat de commissie niet zelf voor deze vanzelfsprekende openheid kiest.

Het is een belangrijk uitgangspunt van onze rechtstaat dat oordelen openbaar en transparant zijn. Dat draagt ook bij aan rechtsgelijkheid, omdat de oordelen dan te vergelijken zijn. Het is ook geen uitzonderlijke vraag want binnen bijvoorbeeld het faillissementsrecht gebeurt dit ook en is er ervaring mee opgedaan.

Maar het is niet alleen belangrijk vanwege het juridische principe. Ook voor de gedupeerde ouders is dit een noodzakelijke stap. Openbaarheid is de minimaal benodigde inspanning om vertrouwen te herstellen. En het geeft ouders en hun advocaten die nog bezwaar willen indienen ook een handvat om te beoordelen of hun zaak kans maakt.

De overheid heeft grote steken laten vallen in de toeslagenaffaire. Dit heeft geleid tot ongekend onrecht voor duizenden gezinnen. Het is nu onze gezamenlijke opdracht om alles in het werk te stellen dat onrecht te herstellen."

Foto: Anne Paul Roukema

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen