Sexual abuse southern baptist church
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2021 door Patrick Goede

Russel Moore: "Leiders Southern Baptist Church verkeerd omgesprongen met seksueel misbruik"

Russel Moore, voormalig leider van de Ethics & Religious Liberty Commission in de Southern Baptist Church, trekt aan de bel als het gaat om de manier waarop de kerk is omgegaan met slachtoffers van seksueel misbruik. In een brief aan voorzitter J.D. Greear van de baptistengemeenten schrijft hij volgens de Christian Post: "U weet net als ik dat we bij het aankaarten van dit onderwerp telkens tegen een muur opliepen."

Moore vervolgt: "U en ik vonden telkens obstakels op ons pad door leden van het uitvoerend committee. Simpelweg met de pers praten of kerken benoemen waar onderzoek werd uitgevoerd naar seksueel misbruik leidde tot dreigementen in achterkamers, intimidatie en vergelding. Wij hoorden allebei hoe slachtoffers werden uitgemaakt voor 'de vrouw van Potifar'. Hoe ze neergezet werden als zijnde gek en in één geval zelfs 'erger dan de dader zelf'."

In 2019 publiceerde de Houston Chronicle een serie artikelen waarin maar liefst 700 slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal deden. Zij werden door 380 leiders en vrijwilligers van de Southern Baptist Church misbruikt sinds 1998. 220 van deze leiders werden veroordeeld en 100 van hen zitten nog altijd vast. 

Veel slachtoffers, van wie veel kind waren ten tijde van het misbruik, beschuldigen leiders van de gemeente het misbruik te hebben verhuld. Onder wie ook voorzitters. Sommige daders werden herplaatst en konden ergens anders binnen de kerkelijke organisatie aan het werk. Voorzitter Greear kondigde hervormingen aan binnen de kerk maar daar is Moore dus duidelijk niet van onder de indruk. 

Ronnie Floyd, voorzitter van het uitvoerend committee neemt de beschuldigingen van Russel Moore aan zijn adres serieus, maar zegt de voorvallen zich niet op dezelde manier te herinneren. "Ik heb hier een andere herinnering aan. Maar ik ben altijd toegewijd geweest aan het uitvoeren van dit beleid met de hoogste prioriteit en de vaardigheden die ik heb. Ik denk nu na over de beste manier om ons pad te vervolgen."

Reacties

Ik kan dit soort verhalen niet meer zien of horen!

Ananias en Saffira vielen om, want verborgen zonden kwamen aan het Licht in de eerste gemeente. Hoe heftig ook, ik verlang dat Gods Heiligheid terug komt in de kerk en álles wat het daglicht niet kan verdragen, openbaar wordt.

Dan kunnen we op de knieën, echt berouw tonen zodat Hij ons vergeeft en schoon wast.

Pas dán zijn we een Licht voor de wereld, eerder niet!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen