Govert Buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 juni 2021 door Redactie

Christelijke filosoof: "Als we zo doorgaan gaat de aarde stuk"

"De afgelopen tweehonderd jaar hebben we geprobeerd om de armoede de wereld uit te helpen - met een indrukwekkend resultaat - maar daartoe hebben we een machinerie opgetuigd die ons niet nog tweehonderd jaar verder kan brengen, want dan is de aarde stuk", zegt filosoof Govert Buijs in gesprek met de progressief-christelijke weblog Lazarus. Hij sprak vorige maand op het event GroenGelovig.

Buijs: "De manier waarop we omgaan met grondstoffen, het feit dat we een consumptiegoederensamenleving zijn geworden: dat is een ontsporing die we niet vol kunnen houden. Zo simpel is het. Dat betekent dat we een fundamentele transformatie van de economie nodig hebben. Wat is groei, wat is winst: daar moeten nieuwe concepten voor bedacht worden."

"Vergroening mag niet een kwestie worden van de rijken alleen, ook de armen moeten worden meegenomen", onderstreept Buijs. "Niet iedereen kan een Tesla betalen of zonnepanelen. Sociaal en duurzaam moet je bij elkaar houden, dat is essentieel voor het slagen van het geheel. De verschillende actoren moeten daarvoor bij elkaar aansluiten. Dat gebeurt op dit moment wel, maar nog veel te weinig."

Lees het volledige interview op de site van Lazarus. Lees ook het CIP-interview met voormalig ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik: "Dat Gods schepping lijdt, raakt mij".


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Gelukkig kan ik van Schiphol een app downlowden ,waar ik het aantal vliegbewegingen kan volgen ,want die gaan weer fors toenemen de komende tijd ,melden ze trots.Toch wel sympatiek ,dat ze het melden ,dat ze weer vrolijk doorgaan met het verzieken van de lucht in Nederland