CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juni 2021 door Redactie

Geregistreerd partnerschap als huwelijk erkennen? CGK weet het nog niet

"Bij geregistreerd partnerschap is de akte identiek aan die welke wordt ondertekend bij een huwelijk", merkte ds. S. P. Roosendaal dinsdag op tijdens de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Moeten kerken een geregistreerd partnerschap erkennen en kerkelijk bevestigen? Daar kwamen de mannenbroeders niet uit en om die reden wordt deze vraag volgend jaar opnieuw behandeld.

Dominee Roosendaal maakte duidelijk dat een geregistreerd partnerschap voor sommige stellen vanwege omstandigheden gemakkelijker kan zijn in deze tijd. Trouwen staat juridisch gezien min of meer gelijk aan het geregistreerd partnerschap, zo merkt hij op. De CGK-predikant voegt toe dat geregistreerd partnerschap voldoet aan "de eis van wederzijdse zorgplicht, het is openbaar, er zijn getuigen bij en het gebeurt ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand". "Laten we vooral belang hechten aan het jawoord in de kerk, dan is de handtekening voor de overheid als openbare daad meer dan voldoende."

Desondanks adviseert een studiecommissie om het geregistreerd partnerschap niet als huwelijk te erkennen en ook niet kerkelijk te bevestigen. Rapporteur ds. N. C. Smits vraagt zich af of je kerkelijk kunt bij een geregistreerd parnterschap kunt verklaren dat een stel elkaar tot man en vrouw heeft genomen. Ook andere CGK-predikanten stelden kritische vragen hierover en wezen op het heilige karakter van het huwelijk. In aanloop naar de volgende synodevergadering in 2022 gaan de mannenbroeders zich hierop bezinnen.

Die volgende generale synode vindt plaats in mei en juni 2022. Dan staat dit onderwerp opnieuw op de agenda. Dan komt ook het wel of niet toelaten van vrouwelijke ambtsdragers aan de orde.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenwonen zijn ideeën uit de wereld. Niet uit de Bijbel! Door secularisatie zijn die ideeën ook in kerken gekomen. Menselijke gevoelens worden normatief en 'goed' beargumenteerd. Maar de Bijbel blijft hét Woord van God, ook als steeds meer voorgangers meegaan in het pleasen van gemeenteleden die een Bijbels huwelijk niet zien zitten. Ik hoop en bid dat de CGK blijft vasthouden aan de Bijbelse normen en waarden rondom het huwelijk. God is de bedenker ervan en Christus komt Zijn BRUID spoedig halen!
J
Een geregistreerd partnerschap zonder (minderjarige) kinderen kun je via internet ontbinden binnen ongeveer 1 week.

Je vult het gedownloade convenant in en schaaft dat bij, bespreekt het met een echtscheidingsadvocaat, stelt samen een acte op, die zonder mediator en rechtbankprocedure bij de gemeente wordt ingeschreven.

EN de scheiding is ROND!

CGK:

Mijn advies:

Kerkelijke inzegening UITSLUITEND na Huwelijkse Akte via de burgerlijke stand.
K
Geregistreerd partnerschap is geen huwelijk. Er zijn twee wezenlijke verschillen met het huwelijk. Ten eerste is een openbaar ja-woord bij een huwelijk verplicht en bij ger. partnerschap niet. Ten tweede kun je ger. partnerschap buiten de rechter om ontbinden en bij een huwelijk niet. Het bijbelse huwelijk onderstreept juist het openbare ja-woord karakter en het het niet zomaar kunnen ontbinden van de relatie. Ik

vind het ger. partnerschap juridisch gerotzooi en ik zou christenen willen oproepen om juist te trouwen.
Toon meer reacties (9)