archeoligsche vondst Gath Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juni 2021 door Redactie

Archeologen vinden speerpunt in Filistijnse woonplaats van Goliath

Israëlische archeologen uit Gath hebben een nieuwe vondst gedaan in de Filistijnse woonplaats van Goliath. Op de archeologische vindplaats troffen de onderzoekers een speerpunt aan, gemaakt van dierlijk bot. De punt werd gebruikt bij de verdediging van de stad tegen de Aramese koning Hazaël drieduizend jaar geleden, meldt de Christian Post.

De gevonden speerpunt van bot is volgens de onderzoekers gebruikt in een strijd, omdat er een scheur zit van het gebruik in de punt. Het gebruik van bot voor de punten werd later vervangen door metaal. "Deze botten werden gebruikt om hun grote formaat. Er werden meerdere speerpunten gemaakt van één bot. Door de dikte en compactheid van het bod bleef de punt scherp", staat in het onderzoeksrapport van de vondst van Near Eastern Archaeology. 

De vondst staat mogelijk een relatie tot het Bijbelverhaal uit 2 Koningen 12 vers 17 en 18. Hier staat: 'Toen trok Hazaël, de koning van Syrië, op en streed tegen Gath en nam het in. Daarna zette Hazaël er zijn zinnen op om tegen Jeruzalem op te trekken. Maar Joas, de koning van Juda, nam al de geheiligde gaven die Josafat, Jehoram en Ahazia, zijn vaderen, de koningen van Juda, afgezonderd hadden, en zijn eigen geheiligde gaven en al het goud dat in de schatkamers van het huis van de HEERE gevonden werd, en in die van het huis van de koning, en stuurde dat naar Hazaël, de koning van Syrië; daarop trok deze van Jeruzalem weg.' (HSV)

De opgravingen in Gath laten zien dat de stad verwoest is rond 900 voor Christus. Dit is volgens de onderzoekers waarschijnlijk geweest toen Hazaël de stad binnenviel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen