Voorganger James Coates - GraceLife kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2021 door Redactie

Canadese rechter beslist: grondrechten gearresteerde voorganger niet geschonden

Het recht op de vrijheid van religie van voorganger James Coates is volgens rechter Robert Shaigec niet geschonden. De Canadese voorganger van GraceLife Church diende een aanklacht in na zijn arrestatie voor het overtreden van coronamaatregelen door het houden van fysieke kerkelijke samenkomsten. De rechter stelt dat zijn rechten niet zijn geschonden bij de arrestatie, meldt Faithwire.

De Canadese voorganger werd in februari 2021 gearresteerd voor het schenden van de lokale coronamaatregelen. Hij bracht 35 dagen door in de gevangenis voor het overtreden van de bezoekerslimiet van 15 procent van de capaciteit van het gebouw. Coates ging in hoger beroep tegen zijn arrestatie, omdat het volgens hem een schending was van zijn grondrechten. Volgens de rechter is dit niet het geval, omdat hij de gevangenis eerder had kunnen verlaten op voorwaarde dat hij de fysieke samenkomsten in GraceLife Church zou stoppen. Voorganger James Coates weigerde met de voorwaarde in te stemmen en moest de hele straf uitzitten.

Coates ging in hoger beroep tegen zijn arrestatie. De advocaten van de Canadese voorganger stellen dat de coronamaatregelen in Alberta betreft samenkomsten in kerken en andere gebouwen tegen het recht op vrijheid van religie en vrijheid van meningsuiting ingaat. Daarnaast maakten de advocaten hard dat Coates een gericht doelwit is van de regering, om aan anderen te laten zien wat de gevolgen zijn wanneer je je niet houdt aan de coronamaatregelen. Rechter Shaigec wees de argumenten af en gaf aan dat er meerdere klachten waren ingediend tegen de voorganger en de kerk om deze reden onder een vergrootglas kwam te liggen. "Dezelfde maatregelen gelden voor andere vormen van samenkomsten", aldus Shaigec. Ondanks de tegenvaller voor de voorganger, blijven Coates en zijn advocaten zich inzetten voor het aanvechten van de coronamaatregelen in Alberta.

Na zijn vrijlating bleef Coates fysieke samenkomsten organiseren. De politie besloot vervolgens om het kerkgebouw van GraceLife Church in Edmonton met hekken af te sluiten. De kerk verplaatste naar een geheime locatie om de samenkomsten voort te zetten. "Ze kunnen ons gebouw afnemen, maar we vinden gewoon een nieuwe plek", aldus Coates op de eerste zondagse livestream vanaf de geheime locatie.


Corona
- Corona-versoepelingen: vanaf 26 juni weer samen zingen in de kerk
- Ministerie stuurt binnenkort wellicht prikbussen naar christelijke gemeenten
- Deze 5 christenen verdienen de Nobelprijs voor Gezond Verstand
- Corona-versoepelingen: PKN adviseert om maximaal twee coupletten te zingen
- Kerk in India opent deuren voor coronapatiënten en wordt noodhospitaal
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen