Jeroen van der Schulp als ouderenverzorgende
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET ACCOLADE ZORG

 

Waarom Jeroen (49) in februari startte in de ouderenzorg: “Het gaat het niet om jezelf”

Door coronamaatregelen je baan verliezen? Het klinkt als een nachtmerrie. Jeroen van der Schulp (49) herpakte zichzelf en draaide de situatie om: hij vond in de ouderenzorg zijn ‘echte’ roeping. “Je helpt mensen bij de ‘basis’ van het leven; dat geeft mij een voldaan gevoel”, zegt Jeroen, die de 2,5-jarige opleiding doet voor zij-instromers en ondertussen werkt bij Accolade Zorg.

Op een dag heb je zorg nodig. Liefdevolle zorg is dan nodig, vanuit Gods liefde voor ons: dát maakt het verschil. Elke dag proberen om het verschil te maken. In alles wat wij doen staat liefdevolle zorg centraal. Dagelijks zorgen wij voor ouderen en mensen met niet aangeboren hersenletsel.

“Voordat ik bij Accolade Zorg kwam, werkte ik als beheerder en onderhoudsman bij een klein christelijk conferentiecentrum”, schetst Jeroen. “Door de coronamaatregelen konden we niet genoeg mensen meer ontvangen en heeft het management besloten de functie van beheerder op te heffen. Zodoende kwam ik vorig jaar in oktober zonder werk te zitten.”

Liefdevolle verzorging
Toch zat de vader van drie kinderen (11, 9 en 5 jaar) niet bij de pakken neer: hij besloot zijn talenten in te zetten in de ouderenzorg: “Dat heeft mijn hart. Ouderen hebben Nederland opgebouwd, inmiddels profiteren generaties daarvan. Iedere oudere heeft naar mijn mening recht op goede en liefdevolle verzorging. Ik hoop dat als ik zorg nodig heb, dat er ook mensen zullen zijn die mij liefdevol verzorgen.”

Als zij-instromer volgt de Nijkerker sinds februari de 2,5-jaar durende bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) en werkt hij drie dagen bij Accolade Zorg. Balanceren is het wel, met een familie. “De studielast vond ik de afgelopen tien weken te hoog voor een zij-instromer met een gezin, wat ervoor zorgde dat de balans tussen gezin, werk en studie niet was zoals het zou moeten zijn. Daar zit de komende tijd wel een uitdaging om dat weer in balans te krijgen.”

"Ik verwonder me steeds weer hoe ingenieus ons lichaam is gemaakt en tegelijkertijd hoe kwetsbaar het is"

Toch is de studie het waard, daar is Jeroen van overtuigd. “De studie vind ik heel interessant en de lesstof zuig ik als een spons op. Ik verwonder me steeds weer hoe ingenieus ons lichaam is gemaakt en tegelijkertijd hoe kwetsbaar het is. Deze studie maakt mij bewuster van mezelf en de sociale omgeving waar ik deel van uit maakt.”

Basis van het leven
Waarom Jeroen blij wordt van zijn nieuwe job? “Het heeft te maken met het feit dat ik mensen daadwerkelijk help met de basis van het leven. Het geeft mij een voldaan gevoel. Voor mij moet er een stuk zingeving in het werk zitten wat ik doe en dat is nu zeker het geval. Ik geloof dat deze mensen behoefte hebben aan verzorgers die er echt zijn voor hen. Die de tijd voor hen nemen en hen als mens met respect behandelen. Bij dit werk gaat het niet om jezelf, maar om die oudere met dementie!”

"Mijn advies is om je hart te volgen"

Het is een hele stap om in de zorg te gaan werken, vindt Jeroen. Toch ben je nodig, juist als man. “Mijn advies is om je hart te volgen en niet te luisteren naar de vooroordelen van anderen. Blijf dicht bij jezelf. Als ik nu terugkijk naar mijn schooltijd, denk ik dat ik toen beter gezondheidszorg had kunnen studeren, in plaats van Werktuigbouwkunde waar ik uiteindelijk helemaal niets mee gedaan heb. Naar mijn mening zijn er meer mannelijke verzorgers nodig in de ouderenzorg, waar over het algemeen de vrouwen in de meerderheid zijn.”

Innerlijke overtuiging
Bewust koos Jeroen voor Accolade Zorg: hij vindt het een "positief-christelijke organisatie". "Ik kende Accolade Zorg van een aantal jaren geleden toen ik solliciteerde op een andere functie, ik had toen een goede indruk van de organisatie. Het kennismakingsgesprek dat ik een paar maanden geleden had met de recruiter van  Accolade vond ik ook erg prettig." Belangrijk: "Ik had een innerlijke overtuiging dat God wilde dat ik echt bij Accolade moest gaan werken en niet bij een andere organisatie."

"Ik had een innerlijke overtuiging dat God wilde dat ik echt bij Accolade moest gaan werken"

"Door naast de studie ook het geleerde te kunnen toepassen in de praktijk, heb je het voordeel dat je weet waarom je het doet. Zo kom je er achter waar je tegenaan loopt en kun je daar mee aan de slag gaan met docenten en studiecoaches. Het werk motiveert me enorm om de studie tot een goed einde te brengen met als resultaat dat ik mensen op een professionele kan helpen. 

Ben jij benieuwd naar het werk in de zorg als zij-instromer? Kijk hier!