T. B. Joshua
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Invloedrijke 'profeet' en gebedsgenezer T. B. Joshua (57) overleden

De prominente evangelist T. B. Joshua uit Nigeria is afgelopen zaterdag kort na het leiden van een samenkomst in zijn megakerk in Lagos overleden. De oprichter van The Synagogue Church of All Nations (SCOAN) stierf een week voor zijn 58e verjaardag.

SCOAN maakt geen melding van zijn doodsoorzaak. 'God heeft Zijn dienaar en profeet T. B. Joshua thuisgehaald', zo meldt de thuiskerk van de gebedsgenezer. 'Zijn laatste momenten op aarde bracht hij door in de dienst van God. Hier is hij voor geboren, hier leefde hij voor en hij is hiervoor gestorven.'

Als populaire prediker verwierf Joshua in de jaren negentig internationale bekendheid. Joshua zelf, op de website van SCOAN aangeduid als profeet, zei uitsluitend in naam van Jezus diens opdracht om "het evangelie te verkondigen en demonen uit te werpen en zieken te genezen" uit te voeren. Vanuit de hele wereld kwamen zieken en nieuwsgierigen naar hem toe. SCOAN wordt omschreven als 'de grootste toeristische attractie van Nigeria' en 'de meest bezochte bestemming voor religieuze toeristen in West-Afrika'. Door zijn kerk en aanhangers werd hij een 'man Gods' genoemd. 

Zijn kerk in Nigeria heeft een eigen videokanaal, genaamd Emmanuel TV. Via dit kanaal worden Joshua's acties wereldwijd getoond. Joshua is niet onomstreden. De afgelopen weken werd zijn YouTube-kanaal geblokkeerd, nadat de evangelist beweerde dat een gemeentelid van zijn homoseksualiteit zou zijn 'genezen'. Ook kwam Joshua regelmatig in het nieuws rondom omstreden wonderverhalen, bijvoorbeeld rondom een gebedssticker en flessen 'heilig water'.

Met name in Afrika en Latijns-Amerika was Johua immens populair. Via Facebook werd hij door 3,5 miljoen mensen gevolgd. En Emmanuel TV bereikte via YouTube meer dan 1 miljoen gebruikers. Meer dan 15.000 mensen bezochten de wekelijkse kerkdienst in Joshua' megakerk. In 2011 werd hij door Forbes ingeschat als de op twee na rijkste predikant van Nigeria met een vermogen van tussen de 10 en 15 miljoen dollar, wat door SCOAN altijd is ontkend.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken de bediening van T. B. Joshua in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 5:

Lees de column van Willem Ouweneel - T.B. Joshua: de meest merkwaardige man die ik ooit heb ontmoet.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Filippenzen 1:9:

En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds meer overvloedig moge zijn in helder inzicht en alle fijngevoeligheid, om te onderscheiden waarop het aankomt.

Vakanties
Hier adverteren?