Ds. J. A. van den Berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Dat Judas Jezus zou verraden was al onderdeel van Gods plan: hoe zit dat?

"Judas is als discipel van Jezus tegelijkertijd een verrader. Hij heeft Jezus verraden en daarna zelfmoord gepleegd. In mijn ogen is namelijk het plan van tevoren al geweest dat Judas Jezus zou verraden en dat de farao het volk Israël probeerde uit te roeien. En hoe zit het met mijn leven? Staat het daar ook al vast of ik in de hemel of hel terecht kom?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Judas heeft er voor gekozen om niet voor God te leven", maakt ds. J. A. van den Berg "Hij volgde de verleiding van de zonde. Daar is hij zelf helemaal verantwoordelijk voor. De Heere Jezus heeft hem nog duidelijk gewaarschuwd, maar hij wilde niet luisteren. Anderzijds is het ook waar dat dit geen verrassing was voor God. Inderdaad heeft God alles van tevoren in Zijn plan of in Zijn raad besloten. Gelukkig maar. Zo weten we dat God niet verrast of overvallen kan worden door dingen die gebeuren. God staat niet machteloos te kijken bij de dingen die gebeuren in deze wereld. Het is niet zo dat de dingen God uit de hand lopen. Alsof Hij dingen tegen zou willen houden, maar dat helaas niet kan. Nee, God is almachtig en Hij regeert deze wereld volgens Zijn plan en raad en dat doet Hij wijs en goed.

Nu loop jij vast met de vraag hoe Judas zelf die keuze kan maken om Jezus te verraden en hoe het tegelijkertijd waar is dat God al had besloten dat Judas dit zou doen. Jij en ik kunnen dit met ons verstand niet bij elkaar krijgen. Dat hoeft ook niet. De Bijbel leert ons dat we helemaal verantwoordelijk zijn voor wat we doen. Dus ook Judas en Farao waren dat. En de Bijbel leert ons dat God regeert en alles bestuurt volgens Zijn plan. Ik geloof dat zowel het één als het andere waar is, omdat het in de Bijbel staat. Dat ik dit niet kan begrijpen, heeft te maken met het feit dat mijn verstand klein is en God oneindig groot is. Je moet de verantwoordelijkheid van de mens en de regering van God volgens Zijn plan allebei laten staan. Het is net als met de treinrails. Je moet de sporen naast elkaar laten liggen en niet naar elkaar toebuigen, want dan ontspoort de trein.

Het klopt dat er voor ons verstand een spanning zit tussen onze verantwoordelijkheid en Gods eeuwige plan. Deze spanning kan alleen worden opgelost door het geloof. Wanneer je op de treinrails gaat staan, zie je heel ver weg aan de horizon de sporen bij elkaar komen. Straks in de hemel zal de spanning tussen Gods eeuwige raad en onze verantwoordelijkheid niet meer bestaan. Dan blijft de aanbidding over voor Gods kinderen."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

W
Quote: - Inderdaad heeft God alles van tevoren in Zijn plan of in Zijn raad besloten.

Weer die akelige predestinatieleer, ik dacht dat we daar inmiddels wel klaar mee waren.
P
"Dat ik dit niet kan begrijpen, heeft te maken met het feit dat mijn verstand klein is en God oneindig groot is" - Dit vind ik toch echt wel een dood-doener. Zo kun je elke logische tegenstrijdigheid negeren. Het idee dat God alles plant komt niet uit de bijbel, maar via het islamitisch Spanje (Al Andalus) van Aristoteles ('onbewogen beweger). Het is een ontkenning van de keuzemogelijkheid en maakt God uiteindelijk tot auteur van de zonde.
Heeft God het kwade besloten, of heeft Hij het van eeuwigheid geweten en op grond van die kennis Zijn plan gemaakt? Zijn keuzes zijn voor ons misschien ondoorgrondelijk. Maar wie zijn wij dat we God bekritiseren. Kunnen wij het einde zien?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen