Anne Kuik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2021 door Redactie

Christelijke partijen willen snel verbod op lachgas en designerdrugs

De christelijke partijen willen dat er zo snel mogelijk een verbod komt op lachgas en op designerdrugs. Woensdag werd er in de Kamer uitgebreid over gedebatteerd. Daaruit bleek dat CDA, ChristenUnie en SGP willen dat er snel een verbod komt.

In aanloop naar het debat lieten CDA en ChristenUnie al weten dat zowel lachgas als designerdrugs zo snel mogelijk verboden moeten worden. Veel Nederlandse burgemeesters zien namelijk veel problemen ontstaan en hebben specifiek om zo’n verbod gevraagd. Het demissionaire kabinet geeft aan voor zo’n verbod te zijn, maar wil dit doorschuiven naar een volgend kabinet. Kees van der Staaij liet in het debat merken daar totaal niet achter te staan. ”Als burgemeesters nu vragen of we met die wet gaan komen, kan het toch niet zo zijn dat wij het in de ijskast gaan zetten in afwachting van die formatie? Als de formatie nu al bijna beklonken was, zou je kunnen zeggen: waar doe je moeilijk over? Maar als het met dit tempo doorgaat, moet ik nog zien of we voor de volgende verkiezingen een kabinet hebben.”

Ook het CDA gaf aan totaal niet achter de uitstel te staan die het kabinet voorstelt. Anne Kuik stelde in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland dat het gebruik van lachgas ”helemaal uit de klauwen gelopen is”. Volgens haar is het schadelijk voor de gezondheid van jongeren en is vele gebruik ook gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Ze gaf aan samen met de ChristenUnie een motie in te gaan dienen waarin wordt gevraagd om de wet daadwerkelijk te gaan behandelen en invoeren.

Het kabinet lijkt ook na het debat niet van plan om met de wet aan de slag te gaan. Mirjam Bikker (CU) reageerde teleurgesteld: ”Ik heb vanmiddag burgemeesters gesproken die echt in nood zitten door wat er in hun gemeente gebeurt. Nu zou ons antwoord zijn: stil maar, wacht maar, het komt wel een keer. Ik vind dat onvoldoende.”

Bekijk hier het hele debat terug.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen