Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2021 door Redactie

Voormalig CDA-Kamerlid Chris van Dam: "Belangrijk dat de kerk aanwezig is in de stad"

Hij verdween haast geruisloos uit de Tweede Kamer. Het CDA besloot afgelopen verkiezingen namelijk om Chris van Dam niet op een verkiesbare plaats te zetten. Inmiddels is hij de voorzitter van Stek, een grote kerkelijke hulporganisatie in Den Haag. Trouw sprak uitgebreid met hem.

Van Dam benadrukt in het interview hoe belangrijk het voor hem is dat de kerk klaar staat om mensen te helpen: ”Het is zó belangrijk dat de kerk aanwezig is in de stad. Als je op zondag alleen voor jezelf in de kerk zit, dan verliest de kerk haar functie. De kerk moet aan de samenleving laten zien dat ze er is, dat ze oog heeft voor wie aan haar deur klopt. Als de kerk geen relatie heeft met de buitenwereld, dan klinkt ze in, dan hoeft ze er niet meer te zijn.”

In het interview vertelt het voormalig Kamerlid onder meer dat hij minder actief werd in de kerkdiensten toen hij de Kamer in ging: ”Ik heb een tijd de voorbede uitgesproken. Daar ben ik subiet mee gestopt toen ik de politiek in ging. Ik bad daar voor vluchtelingen, maar ik sta voor een streng toelatingsbeleid. Ik kan wel begrijpen dat je op zondag bidt voor mensen in kamp Moria en dat je dan dinsdag stemt tegen een motie hier vijfhonderd vluchtelingen op te vangen, maar andere mensen begrijpen dan niet. Daar moet je rekening mee houden. Je moet uitkijken om politieke en kerkelijke activiteiten met elkaar te combineren.”

Foto: Oude Kerk Amsterdam

Lees het hele interview in Trouw.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen