Ds. Wim Markus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 juni 2021 door Ds. W. Markus

Kun je zeker weten of je uitverkoren bent door God?

Kun je het weten of je één van Gods uitverkoren beminden bent? In hoofdstuk 8 van ‘Waarom geloof ik wél?’ heb ik daar meer over geschreven. Er zijn verschillende soorten ‘weten’. Minstens drie. Dat ik als 75-jarige weer een geldig rijbewijs heb, hoeft niemand mij uit te leggen. Laat staan dat ik een bewijs zou willen. Elk moment van de dag weet ik het. Ook al realiseer ik me dat zelden. Deze soort zekerheid roept ook geen enkel verlangen naar bevestiging wakker. Het staat gewoon 'zwart op wit', zelfs met mijn foto erbij.

Bij een tweede soort weten denk ik aan de man of vrouw uit Lukas 13. Onderweg naar Jeruzalem wil iemand van Jezus weten hoeveel uitverkorenen er uiteindelijk zullen zijn. Jezus geeft de man of vrouw geen antwoord op die onderkoelde vraag, maar zegt met zoveel woorden: ‘Laat eerst maar zien dat je zelf behouden wil worden.’

Iedereen die liefheeft weet ook van een derde soort weten. Al ruim vijftig jaar weet ik dat mijn vrouw zielsveel van mij houdt. Vijf jaar langer nog als je onze verkeringstijd meerekent. Door al die jaren heen twijfelde ik geen moment aan haar liefde. Maar daar is niet alles mee gezegd. Liefdes-weten wordt mager als het niet steeds bevestigd wordt op een manier die bij liefde past.

Bij de vraag van dit stukje gaat het over de derde soort ‘weten’. Het weten dat niet tevreden is met een geldig trouwboekje of niet verlopen rijbewijs, maar steeds weer verlangt naar bevestiging. Geloofs-weten, als vorm van liefdes-weten. Daarom wil je bevestiging van ‘Boven’. Meer hierover een volgende keer. Nu alleen nog dit: God doet niets liever, want Hij is meest trouwe Minnaar uit de wereldgeschiedenis.

Bovenstaand artikel verscheen op de Facebookpagina van ds. W. Markus. CIP.nl interviewde hem vorig jaar: Ds. Markus wist niet of hij was uitverkoren: "Het was een kwestie van afwachten. Bekijk ook deze videoserie met theoloog Jan Hoek over de uitverkiezing.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Hebreeën 11:1 Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet.

Dat geldt volgens mij ook voor de zekerheid over de behoudenis. Die kan je met zekerheid ontvangen. Geloof in de zin van Hebreeën houdt wel in een geloofsvertrouwen en dit geloof gaat ook samen met een omgang met God.Zie ook het oordeel over de bokken en de schapen, daar gaat het er ook om of je door God gekend bent. Het geloofsvertrouwen komt door het lezen van de Bijbel met een open hart en in gebed tot God voor uitleg.
R
Ik zie het probleem niet. Eeuwig behoud heeft in de type te maken met zaken rond Egypte. Efeziërs 1:11 zegt dat uitverkiezing te maken heeft met erfenis, dus met het land van de belofte. Je moet dus eerst een kind van de erflater zijn, voordat een erfenis in beeld komt. Eeuwig behoud is niet beërfd. In evangelisatie vragen we daarom niet of iemand is uitverkoren, maar of iemand in Adam of in Christus is. Wie dan in Christus is, is ook uitverkoren.
Hier staat mijn antwoord: https://ikbenindehemel.nl/index.php/2021/06/21/kun-je-zeker-weten-of-je-uitverkoren-bent-door-god/Naar alle waarschijnlijkheid zal het worden afgekeurd, maar zeker NIET door de allerhoogste