Zingen in de kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2021 door Redactie

Ook versoepelingen in de kerk: meer bezoekers en samenzang "op praatniveau"

We gaan in Nederland verder versoepelen. Vanaf 5 juni is er weer een stuk meer mogelijk. Dat geldt ook voor de kerken. Waarschijnlijk gaan we op de kerkelijke routekaart een risiconiveau omlaag, wat betekent dat met name in de erediensten meer mogelijk is. Zelfs samenzang keert terug, zij het ”op praatniveau”.

Risiconiveau
De kans is namelijk groot dat we op de kerkelijke routekaart van het risiconiveau ’zeer ernstig’ naar ’ernstig’ gaan. Dat betekent in eerste instantie nog steeds dat er rekening moet worden gehouden met de inmiddels bekende voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, registratie van bezoekers en het wassen van de handen. Daarnaast betekent dit echter ook dat er het nodige gaat veranderen.

Meer mensen naar kerk
Verandering van risico betekent namelijk dat er in plaats van 30 nu 60 mensen bijeen mogen komen voor een kerkdienst. Bovendien wordt ook op dit niveau de mogelijkheid gegeven tot maatwerk. Kerken met meer dan 300 zitplaatsen mogen namelijk 15 procent van de capaciteit van de kerk bezetten met bezoekers. Dat was tot nog toe 10 procent.

Voor kerkelijke activiteiten buiten de eredienst verandert er eigenlijk niet zoveel. Nog steeds geldt daarbij een maximum van dertig personen, ook bij jongeren. De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) melden echter dat het ook mogelijk is om deze activiteiten buiten te organiseren: ”Buiten mogen groepen van 40 personen samenkomen, als men de ruimte inricht als een terras.”

Samenzang
Het niet langer samen kunnen zingen in de kerk was voor veel christenen een groot gemis. Nog steeds is massale samenzang niet mogelijk. Het advies om niet te zingen in groepen is namelijk nog steeds van kracht. Op de kerkelijke routekaart wordt in deze fase aangeraden om gebruik te maken van een muziekgroep of maximaal vier zangers. Toch biedt de routekaart enige hoop voor de liefhebbers van samenzang. Het kan in deze fase weer, mits het ”op praatniveau” gebeurt en niet te lang. Fluisterend zingen dus!

Reacties

Haha, dat wordt nog wat...zingen vanuit je hart, ogen dicht en dan een tikje op je schouder krijgen 'mevrouw u zingt te hard!' #controleindekerk#laatmijmaar

jubelen
Heb het een beetje gehad met al die maatregelen..Gaan de 13e Juni naar de kerk en dan gewoon heerlijk zingen....
P
Op praat niveau zingen? Lijkt me lastig. Noem mij maar een wappie o.i.d. maar ik heb het hele jaar gezongen in de kerk. En dat was zeker niet op praatniveau :).

Het gekke (of niet zo gekke) is dat we nauwelijks zieke mensen hebben gehad in de kerk.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen