Alblasserdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2021 door Redactie

SGP Alblasserdam laat coalitie klappen wegens zondags toeristenbusje

Bijzonder nieuws uit Alblasserdam. De lokale SGP heeft namelijk besloten om uit de coalitie met PvdA en CDA te stappen. De reden? Een besluit van de gemeenteraad om ook op zondag een toeristenbusje tussen Alblasserdam en Werelderfgoed Kinderdijk te laten rijden. Al lijkt het hierbij te gaan om de welbekende druppel die de emmer deed overlopen.

Afspraken
Sinds enkele jaren rijdt er een shuttlebus van Alblasserdam naar Kinderdijk waar toeristen de wereldberoemde molens willen bekijken. Er ontstond de afgelopen weken flinke onrust over de vraag of deze shuttlebus ook op zondag zou moeten rijden. De SGP is hier fel tegenstander van, maar coalitiepartijen PvdA en CDA zijn juist voor. ”Voor ons is de positie van de zondag een principieel punt”, stelt fractievoorzitter Jaco Brand in een reactie. ”De zondag is Gods dag die aan Hem gewijd is.”

Volgens de SGP zijn er met de andere coalitiepartijen expliciete afspraken gemaakt over het voorkomen van nieuwe activiteiten op zondag. De partij stelt dat deze afspraken nu geschonden zijn: ”Dat betreuren wij zeer. Wij hebben daar de afgelopen tijd intensief in coalitieverband over gesproken en ook de consequenties duidelijk gemaakt indien daartoe toch zou worden besloten.”

LHBTI-beleid
Uit de reactie van Brand blijkt overigens dat dit niet het enige punt is waar de coalitie op klapt. Er is het afgelopen jaar meer voorgevallen. ”Er is lichtvaardig omgegaan met voor ons principiële en zeer gevoelige thema’s”, aldus Brand. ”Zoals het hijsen van de regenboogvlag en het daarmee samenhangende LHTI-beleid. Besluiten daarover achten wij op grond van de Bijbel in strijd met Gods scheppingsorde. Dit heeft ons destijds diep geraakt en de samenwerking toen al onder druk gezet.”

Pijn in het hart
In een persbericht laten de andere twee partijen weten het besluit van de SGP te betreuren, maar wel te respecteren. Ze stellen dat het besluit om de shuttlebus op zondag te laten rijden juist de rust en de leefbaarheid op zondag bevordert in zowel Alblasserdam als Kinderdijk. Zonder de shuttlebus is het in Alblasserdam volgens hen juist veel drukker en chaotischer met toeristen. Zondag is namelijk vaak de drukste dag.

SGP-wethouder Peter Verheij heeft inmiddels zijn taken neergelegd. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt hij dit met volle overtuiging te hebben gedaan: ”Wij bedrijven politiek op grond van Gods Woord, naam en eer. Dan gaat alles opzij. We moeten opstaan en onze rug recht houden. Dat is een getuigenis die we verplicht zijn als gemaakte afspraken niet nagekomen worden. Ik neem met pijn in mijn hart, maar met volle overtuiging na elf jaar afscheid als wethouder.”

Reacties

L
Jammer, waarom niet gevraagd of dit busje ook immobiele kerkgangers mag vervoeren, die zo graag weer naar de kerk willen?
C
Jammer een gemiste kans, goed voorstel van Leni Vermaat. Ondertussen krijg je dan misschien de gelegenheid om uit te leggen waar je naartoe gaat en waarom. Ook een gemiste kans om daarom een coalitie te laten klappen en ook je spreekbuis kwijt te zijn om te laten zien wat je identiteit is...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen