Ds. S. T. Lagendijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 juni 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn vriend draait diensten op zondag: is dat geoorloofd?'

"Mijn vriend is 19 jaar oud en heeft zijn diploma in de sector beveiliging. Hij werkt momenteel sinds kort bij een bedrijf waarbij hij vroege en lange dagen maakt. Alleen moet hij daar wel diensten draaien op zondag. Ik gun het hem heel erg, want deze baan is dichterbij, de tijden zijn flexibeler en meer uitdaging voor hem. Maar is het geoorloofd om op zondag te werken in de beveiliging?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"De vraag of je op zondag mag werken in de beveiliging is naar mijn mening makkelijk te beantwoorden", antwoordt ds. S. T. Lagendijk. "Werk wat op zondag moet gebeuren, mag op zondag gedaan worden. Aangezien dieven werken op zondag, is het nodig dat er op zondag bewakers zijn. Dat de materialen die bewaakt worden niet noodzakelijk zijn, wil niet zeggen dat de bewaking ervan daarmee niet nodig zou zijn. De vraag of je op zondag in de bewaking mag werken, is dus met een eenvoudig ja te beantwoorden.

Om te beoordelen of iets goed is, kan het lijstje met prioriteiten die we als mens hebben helpen. De Bijbel reikt ons de volgende prioriteiten aan, in volgorde van belangrijkheid: 1. God, 2. huwelijk, 3. gezin, 4. kerk, 5. werk. De vraag of werken in de beveiliging op zondag goed is, hangt dus in de eerste plaats af of het geen belemmering vormt voor de relatie met God. Vormt het werken op zondag een belemmering om die zondag één of beide kerkdiensten te volgen?

Als werken op zondag betekent dat het een belemmering vormt voor de omgang met God, of zorgt dat dat op een lager pitje komt te staan, dan is het niet goed om te doen. De omgang met God en het eeuwige leven zijn té belangrijk om te vervangen met leuker werk", aldus de hersteld hervormde predikant uit Zwartebroek-Terschuur.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
De zondag is niet in plaats van de Sabbat gekomen. Ook is het niet zo dat wij op zondag MOETEN rusten, of niet MOGEN werken. Een dergelijk gebod is de kerk niet gegeven. Verder gold de Sabbat alleen OT Israel, en was onderdeel van de wet. Deze wet (behalve morele geboden zoals niet stelen, niet doden etc) geldt de NT kerk niet.
j
Sjabbat is op zaterdag
MAAR NU ZIJN WIJ VAN DE WET BEVRIJD. OMDAT WIJ GESTORVEN ZIJN, KAN ZIJ ONS NIET VASTHOUDEN. NU KUNNEN WE GOD OP EEN HEEL NIEUWE MANIER DIENEN: VANUIT ONS HART, DOOR ZIJN GEEST, EN NIET OP DE OUDE MANIER DOOR HET NALEVEN VAN WETTENRomeinen 6:7 HTB (mooie tekst vandaag).
Toon meer reacties (6)