Turkije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2021 door Patrick Goede

Islamisering: verandert Erdogan alle Turkse kerken in moskeeën?

Dat president Erdogan aan de macht is, draagt bij aan de islamisering van Turkije. Tegen de wil van Kemal Ataturk in, die scheiding van kerk en staat voor ogen had, laat Erdogan nu weer een kerk tot moskee ombouwen. Zo is de Chorakerk in Istanbul, tot voor kort een museum, weer in gebruik als moskee. "De islamisering is aan een opmars bezig", dat meldt Rammi Dabbas van de Christian Today.

De betreffende Chorakerk werd in het jaar 534 na Christus gebouwd en in 1511 omgebouwd tot moskee. Dat bleef zo tot er 434 jaar later een museum van gemaakt werd in 1945. Ook de Hagia Sophia onderging hetzelfde lot.

Alle Byzantijnse kerken in het land lijken dus op de tocht te staan. Er zijn geen nationale wetten die het veranderen van de kerken in moskeeën in de weg staat en ook de kritiek vanuit het buitenland valt mee. "Wanneer dat gebeurt zou de kleiner wordende christelijke gemeenschap weleens kunnen besluiten om Turkije te verlaten. Want Erdogan probeert het Ottomaanse rijk weer nieuw leven in te blazen", aldus Rammi Dabbas, redacteur van Christian Today.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen