Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan heeft oog voor gehandicapten en ouderen: "Hun situatie is mensonterend"

“In Moldavië worden mensen met een handicap gezien als een vloek. Hun situatie is echt mensonterend”, zegt Gert-Jan Lindhout (25), werkzaam in de gehandicaptenzorg bij Siloah. Vanaf vorig jaar werkt Siloah samen met Kom over en Help. Hij hoopt binnenkort af te reizen naar Moldavië om daar wat te kunnen betekenen voor onze medemens met een beperking en ouderen. CIP.nl stelt hem een aantal vragen over zijn werk, drijfveren en een bijzondere wandelactie.

Je hoopt af te reizen naar Moldavië om daar wat te kunnen betekenen voor onze medemens met een beperking en ouderen. Waarom vind je het belangrijk om juist voor hen oog te hebben?
“In Nederland hebben we het erg goed. Alles wat we nodig hebben is eigenlijk binnen handbereik. In Moldavië is de situatie heel anders. Hier worden ouderen door hun kinderen verlaten, en mensen met een handicap worden gezien als een vloek. Deze situatie is echt mensonterend. Zij leven in grote armoede en hebben maar heel weinig hulpmiddelen om hun leven nog enigszins dragelijk te maken. In Nederland kunnen we ons geen voorstelling maken hoe de levensomstandigheden daar zijn, juist ook bij deze doelgroepen. Omdat deze mensen zo enorm kwetsbaar zijn, vind ik het heel belangrijk om iets voor deze mensen te kunnen betekenen.”

"Omdat deze mensen zo enorm kwetsbaar zijn, vind ik het heel belangrijk om iets voor deze mensen te kunnen betekenen."

Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg bij Siloah. Kun je een indrukwekkende ervaring delen om duidelijk te maken hoe waardevol dit werk is?
“Dagelijks kom ik wel indrukwekkende situaties tegen, dat maakt mijn werk ook zo mooi. Ik kan wel iets noemen wat niet echt een situatie is, maar meer een indruk van mijn werk. Een aantal jaar geleden melde een jonge jongen zich als deelnemer bij ons aan. Hij was erg onzeker, sprak niet veel en koos vaak voor de makkelijke en bekende activiteiten. Omdat dit een jonge jongen was met nog veel ontwikkel mogelijkheden hebben wij goed gekeken naar wat zijn mogelijkheden waren. Nu een aantal jaar verder loopt deze jongen zelfverzekerd rond bij ons. Hij leert steeds meer nieuwe activiteiten, en kan ook al een heel aantal activiteiten helemaal zelfstandig uitvoeren. Zo kan hij nu zelfstandig een appeltaart bakken. Wat ook erg leuk is, is dat hij zelf ook aangeeft als hij dingen wil leren, of als hij iets wel zelf kan doen. Dit was een aantal jaar geleden niet denkbaar. Dit is waarom ik mijn werk zo leuk vind, kijken naar de mogelijkheden van de cliënt, en de cliënt het vertrouwen geven dat hij iets kan.”

Op welke manier is het christelijk geloof een drijfveer in je werk en hoe komt dat tot uiting?
“Vanuit ons christelijk geloof leren we dat ieder mens van evenveel waarde is, en dat we iedereen met respect moeten behandelen. In mijn werk is het heel belangrijk om dit ook uit te stralen. De meeste cliënten hebben wel ervaringen met mensen waarin ze niet respectvol behandeld werden, of waarin ze het gevoel hebben gehad van niet zoveel waarde te zijn. In mijn omgang met de cliënten probeer ik elke keer weer de cliënt als volwaardig schepsel van God te zien, en hen ook zo te behandelen. Hen het vertrouwen geven dat ik hen accepteer zoals ze zijn, en rekening houd met hun gevoelens en behoeften. Ik leer ook heel veel van onze cliënten. Zij staan vaak zo puur in het geloof, zo eenvoudig. Ook zijn ze vaak zo eenvoudig en dankbaar voor hele kleine dingen. Daar kan ik een hoop van leren!”

"Ik leer ook heel veel van onze cliënten. Zij staan vaak zo puur in het geloof, zo eenvoudig. Ook zijn ze vaak zo eenvoudig en dankbaar voor hele kleine dingen."

Onlangs liep je van Geldermalsen naar Waarde (Zeeland). Waarom deed je dat en hoe kijk je hierop terug?
“Dat klopt inderdaad. Ik ben van 3 tot en met 5 mei van Geldermalsen naar Waarde gelopen, een tocht van 120 kilometer. Ik heb dit gedaan om zo geld op te halen voor de mensen in Moldavië. Vanuit de organisatie waar ik werk (Sirjon) hoop ik samen met nog twee collega’s naar Moldavië te gaan om daar de begeleiders in de ouderen- en gehandicaptenzorg trainingen te geven.

Vanuit Moldavië krijgen wij vragen, waar zij dagelijks tegenaan lopen. Wij zijn op dit moment bezig om deze ‘problemen’ zo concreet mogelijk te krijgen, en gaan dan aan de slag om presentaties hiervoor in elkaar te zetten. We gaan dus echt maatwerk leveren. Maar omdat we daar toch heen gaan wilde we niet met lege handen aankomen en zijn we bezig om acties te organiseren om zo geld op te halen. Aangezien ik van wandelen houd heb ik deze actie op touw gezet. Het was een zware wandeling, omdat het weer niet echt meezat. Zeker dinsdag 4 mei was een zware dag. Het heeft toen veel geregend en ik liep de hele dag tegen de wind in. Ook had ik op de 1e dag al blaren op mijn voeten, waardoor ik dus drie dagen lang met zere voeten heb rondgelopen.

Woensdag 5 mei kreeg ik gezelschap mee voor onderweg, een vriend van mij vond het leuk om een dagje mee te lopen, dat was natuurlijk erg gezellig, en gaf mij wat afleiding. Het was echt heel gaaf om dit te mogen en te kunnen doen. Ondanks dat het zo zwaar was. Je doet het voor de mensen in Moldavië en als je bedenkt waar zij dagelijks mee te maken hebben, dan stelt zo’n wandeling van mij eigenlijk niks voor. Wat ook erg hartverwarmend was, is hoe mensen met mij meegeleefd hebben. Ik kreeg heel veel appjes en bij thuiskomst stonden er 2 bossen bloemen klaar.”

De teller van de wandelacties staat momenteel op €7390. Wil je de actie steunen? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen