Ds. J. IJsselstein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 mei 2021 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant beantwoordt vraag van vrouw in psychische nood

"Zelf worstel ik enorm met psyche en geloof. Alles wat de Heere gegeven had lijkt weg te zijn. Vragen, als heb ik me bedrogen voor de eeuwigheid, heb ik me dan toch een oordeel gegeten en gedronken, of is het dan echt allemaal van mezelf en niet van de Heere...? Heel veel heel moeilijke vragen. Hoe kom ik weer uit deze put?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Zij omschrijft zichzelf als "een zoekende, tobbende, worstelende jongvolwassen vrouw".

"We zijn mensen met gedachten en met gevoel", maakt ds. J. IJsselstein duidelijk. "Het geloof zelf is zeker niet een kwestie van gevoel, maar er komt wel gevoel bij kijken. En als je stemming somber is of je gevoel instabiel, dan heeft dat gevolgen voor dingen als: durven vertrouwen of kunnen geloven. Hoe geloof en gevoel precies door elkaar lopen, dat is moeilijk te zeggen, maar houd voor jezelf vast: hoe je je psychisch voelt, dat kan zeker ook gevolgen hebben voor hoe je je geestelijk voelt.

De Heere verandert niet. Maar wel wat we daar nog van kunnen bezien. Daarbij moet je wel bedenken dat het dienen van de Heere altijd gepaard gaat met geestelijke strijd en aanvechting. De duivel wil ons niet kwijt, die wil ons terug hebben. De Heere leert ons ook iets van de bedrieglijkheid van ons hart dat ook nog zo makkelijk in de zonde valt. Terwijl we het niet willen.

Met twijfel, met zonde, met het-niet-meer-weten, mag je terecht komen aan de voeten van de Heere Jezus. Het geeft niet, als je geen mooi gebed kan bidden. De dingen kunnen zo overhoop liggen. Maar juist dan mogen we ons aan de voeten van de Heere neerleggen. Niet per se met heldere vragen, dat hoeft niet. Maar met de zucht: 'Heere, help me hieruit! Zone Davids, ontferm U over mij.'"

Verder zou de gereformeerde gemeente-predikant haar willen aanraden om in de Bijbel bijvoorbeeld de Psalmen te lezen. "De meeste psalmen zijn niet lang, je kan ze proberen te lezen en te overdenken. Daarin kom je mensen tegen, met gevoel: met verdriet, met nood en aanvechting. Je leest hoe ze in de nood zitten, maar ook hoe de Heere hen eruit helpt. Zo wil de Heere je middelijkerwijs ook helpen om uit de nood te komen. En vergeet niet dat je die psalmen ook mag zingen. Zo zijn ze ook bedoeld. Wel doorzingen dan, niet alleen over de nood, maar ook over de redding van de Heere."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen