CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2021 door Redactie

Wat zijn de sterke en zwakke punten van de Opwekkingsconferentie? - CIP Podcast

"Eerlijk gezegd vond ik de Pinksterconferentie Opwekking één van de mindere conferenties van de afgelopen jaren. Wellicht komt het omdat het online is, maar ik heb eerlijk gezegd weinig nieuws geleerd of gehoord", zegt CIP-redacteur Patrick Simons. In de CIP Podcast bespreekt hij met eindredacteur Jeffrey Schipper de sterke en zwakke punten van de Opwekkingsconferentie.

Simons: "Hoogtepunt voor mij was het concert van Moziek Worship op maandagmiddag. Als ik het zou moeten beslissen zou ik geen digitale conferentie meer organiseren. Het is het gewoon net niet. De kracht van Opwekking zit hem toch in het samen beleven. Of je nu met duizenden mensen staat te zingen of naar een paar zangers op een podium in een verder lege tent ziet staan, het maakt een wereld van verschil."

"Het allersterkste punt van Opwekking vind ik dat christenen alle hoeken van de kerk komen om samen God te aanbidden", vervolgt hij. "En dat wordt steeds meer. Vroeger was het vooral een feest voor pinksterenchristenen en niet veel later andere evangelische christenen. Nu zijn er ook heel veel christenen uit de meer traditionele kerken. Ik denk dat dit precies is waar Pinksteren in de sterk verdeelde kerk van Nederland om zou moeten draaien. De Geest die kerkmuziek afbreekt, verschillen onbelangrijk maakt en christenen samen God laten aanbidden."

"Groot Nieuws Radio stuurde verslaggevers naar een aantal campings in het land", vult Jeffrey Schipper aan. "Daar kwamen mensen samen met hun kerk om de conferentie digitaal te beleven, samen te zingen en een leuk weekend te hebben. Opwekking is er altijd goed in geslaagd om kerkelijke gemeenten een mooi Pinksterweekend te bezorgen door ze een programma (voor jong en oud) aan te bieden. Daarom hoop ik voor Opwekking dat het ‘oude normaal’ snel terugkeert, want met duizenden mensen samenkomen behoort tot het DNA van Opwekking."

Hij constateert dat preken met vaak ieder jaar dezelfde gezichten een wel erg centrale rol innemen. "Ik vind dat Opwekking ervoor moet waken dat de preken op het hoofdpodium te veel op hetzelfde neer komen. Het zijn allemaal enthousiaste sprekers die het publiek geestelijk willen opbouwen en bemoedigen met een mooie boodschap. Ik mis een beetje de levensverhalen en krachtige getuigenissen: bijvoorbeeld van een man in een rolstoel en al heel lang chronisch ziek is en vertelt hoe hij de leiding van God ervaart in zijn leven", aldus Schipper.

Beluister het fragment vanaf minuut 8:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen