World Servants
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2021 door World Servants

World Servants lanceert werkvakanties in ontwikkelingslanden voor 2022

World Servants wil in de zomer van 2022 800 jongeren de kans geven om te bouwen aan verandering in ontwikkelingslanden. Samen met lokale gemeenschappen bouwen ze aan een school, voorziening voor gezondheidszorg, coöperatiegebouw of woning voor leerkrachten of medisch personeel.

Deze maand lanceert World Servants 25 nieuwe internationale vrijwilligersprojecten in landen als Bangladesh, Malawi, Rwanda en Ecuador. Met deze stap wil World Servants nieuw perspectief bieden aan jongeren die graag hun handen uit de mouwen willen steken in ontwikkelingslanden, maar die ambitie door de coronacrisis al twee jaar moeten uitstellen.

Door de coronasituatie gaan de ontwikkelingen in veel landen waar World Servants werkt langzaam, terwijl de behoefte aan goed onderwijs en betere gezondheidszorg groter is dan ooit. World Servants wil 800 jongeren (16-24 jaar) uit heel Nederland de kans geven om in de zomer van 2022 daadwerkelijk te ervaren wat dienstbaarheid inhoudt.

Jongeren die in 2022 meegaan kunnen voor het eerst een World Servants-project meemaken bij nieuwe partnerorganisaties in Nepal, Ethiopië, Brazilië en Panama. In deze landen is World Servants al sinds 2020 actief, maar door de coronasituatie kunnen pas volgend jaar voor het eerst groepen vrijwilligers naar deze landen worden uitgezonden. In 2022 organiseert World Servants ook weer toegankelijke reizen naar Bangladesh, Bolivia en Zambia, waaraan jongeren met en zonder beperking kunnen deelnemen.

In reactie op het toegenomen maatschappelijke bewustzijn rond CO2-uitstoot van vluchten daagt World Servants vanaf dit jaar deelnemers uit om de uitstoot van hun vlucht te compenseren. In samenwerking met Climate Stewards worden deelnemers in staat gesteld om met investeringen in duurzame projecten hun uitstoot binnen 10 jaar volledig te compenseren. Daarnaast gaan World Servants en Climate Stewards ook op andere manieren samenwerken om jongeren bewust te maken van hun ecologische voetafdruk.

Deze zomer gaan zo’n 500 jongeren die niet naar het buitenland kunnen reizen tien dagen aan de slag in eigen land. Ze steken ze hun handen praktisch uit de mouwen voor groepen mensen in Nederland. Zo klussen

ze, samen met mensen uit de buurt rond een daklozenopvang, een dagbestedingslocatie, een buurthuis of een voedselbank. Daarnaast doen ze activiteiten samen met de gebruikers van de faciliteiten, zodat ze hen en hun leefwereld beter leren kennen. Zo ontdekken ze dat ze ook dicht bij huis veel voor een ander kunnen betekenen.

Jaarlijks bouwen 800 jongeren via World Servants mee aan een vaak lang gewenst gebouw. Zo dragen ze bij aan concrete ontwikkeling in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Ze werken drie weken samen met mensen uit de lokale cultuur. Door met elkaar op te trekken leren ze van elkaar. Het doel van een project is tweedelig. Aan de ene kant helpt het project gemeenschappen duurzaam verder in hun ontwikkeling. Niet alleen door het gebouw wat wordt gerealiseerd, maar ook door een toegenomen gevoel van capabiliteit en waardigheid en door voorbeeldgedrag dat de jongeren vertonen, bijvoorbeeld op het gebied van gender. Aan de andere kant verandert voor jongeren hun manier van denken en leven door de ervaring die ze opdoen. Jongeren gaan anders consumeren, maken andere keuzes voor de toekomst en worden maatschappelijk actiever.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen