Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 mei 2021 door Patrick Goede

Christelijke Arabier ontvangt nier van Joodse man die omkwam bij geweldsexplosie Israël

De christelijke Randa Aweis wachtte 9 jaar op haar donornier. Die kwam er na de rellen tussen Joden en Arabieren in Lod waar Yigal Yehoshua, een 56-jarige Joodse Israëli, het leven liet. "Ik zei: 'Wat? Hoe kan het dat ik die nier krijg?' Ik was geraakt. In een oorlog gaf een Jood en nier aan een Arabier", zegt Randa volgens CNN.

De 56-jarige Yigal Yehoshua raakte tijdens de rellen in Lod dodelijk gewond. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht waar hij een week later overleed. Volgens zijn broer geloofde Yigal in een samenleving met Arabieren én Joden. "Je zei dat er niets zou gebeuren. Dat ze je kenden. Toch gebeurde het ergste. Ik wachtte zes dagen tot je weer wakker zou worden. Je hebt het betaald met je leven. Je gaf je leven aan anderen, je zal gezegend zijn", aldus broer Efi.

Randa Aweis heeft dezelfde worsteling als de broer van haar donor. "Wat heeft de arme man misdaan? Waarom hebben ze hem gedood? Wat gaan zijn vrouw en kinderen nu doen?"

Palestijnse chirurg
Aweis groeide zelf op in een gemixte gemeenschap van Joden en Arabieren. "Er was geen racisme. Van beide kanten niet. Onze kinderen groeiden op tussen de Joden." De chirurg die de operatie uitvoerde, dr. Abed Khalaeileh, is een Palestijn die in Jeruzalem geboren is. Hij zegt dat er geen onderscheid wordt gemaakt en dat iedereen als mens behandeld wordt. "We behandelen iedereen gelijk, er is geen zwart of wit. Iedereen is gelijk in de medische aandacht die ze krijgen."

De arts raakte geïnspireerd door het verhaal van Yigal Yehoshua. "Ik richt mij tot de familie en zeg dat ik een deel van hun pijn voel. Ik dank hen voor alles wat zij hebben gedaan. Het is geen lichtzinnig iets om in deze tijden een orgaan te doneren."

Randa Aweis is ook vastbesloten om de familie te bedanken voor de orgaandonatie. "Ik zal hen bedanken en hen vertellen dat Yigal naar de hemel is gegaan waar het beter is dan hier. We moeten samen leven. We moeten vrede hebben en gelukkig zijn."

Foto: Hadassah Medical Center

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen